Annonse
Får støtte: Finansbyråd Jens Ingvald Olsen

Her er det altså kokt suppe på mindre enn en spiker

Jens Ingvald Olsens store styrke blant folk flest er hans troverdighet og redelighet, skriver Fagforbundet.

Så her er det altså kokt suppe på mindre enn en spiker, og uskyldige mennesker er rammet.

Byrådet, og i særdeleshet finansbyråd Jens Ingvald Olsen fra Rødt, har helt siden kommunevalget sist høst vært utsatt for grov og gjentatt hets fra valgets tapere. Olsens store styrke blant folk flest er hans troverdighet og redelighet. Derfor er det om å gjøre for høyresida å prøve å trekke han ned i gjørma. Med alle midler, koste hva det koste vil. Og uansett om det rammer uskyldige mennesker. I dette tilfellet to søkere på ei stilling i kommunens økonomitjeneste.

Nordlys slo opp den 3. mars over ei hel side at «Finansbyråd Olsen trosset råd fra egen gruppe og ansatte en annen». «Jeg har vært tillitsvalgt i 25-30 år og har aldri opplevd maken», ble hovedtillitsvalgt Henrik Gaup fra Akademikerne sitert på.

LES OGSÅUtvalg mente kvinne var best egnet for jobben. Byråden ansatte en annen

I artikkelen framkom detaljerte opplysninger om søkerne og ansettelsesprosessen. I seg sjøl er dette et stort og grovt brudd på taushetsplikten som involverte i ansettelses-saker er underlagt, jf. kommunens «Veileder for tilsettinger», pkt 4. Gaups uttalelser til Nordlys går langt ut over hans mandat som medlem av intervjugruppen.

Har Gaup her blandet sine hatter? I tillegg til å være hovedtillitsvalgt for Akademikerne er han også en aktiv politiker i partiet Høyre.

Fakta i denne saken er som følger: I utlysningsteksten ble det spesielt vektlagt at erfaring fra relevant kommunal virksomhet er en fordel. I hovedtariffavtalen (HTA) står følgende sentrale bestemmelse i § 2.2 under avsnittet «Kvalifikasjoner: (…) Når søkere for øvrig står kvalifikasjonsmessig likt, foretrekkes den søker som har lengst tjeneste i kommunen.»

De to søkerne sto kvalifikasjonsmessig likt. Den ene søkeren har 15 års kommunal tjeneste, og har fungert utmerket som vikar i den utlyste stillinga siden oktober i fjor. Han ble feilaktig innstilt av Gaup & co som nr 2. Intervjugruppens  innstilling til ansettelsesutvalget var i strid med avtaleverket, nærmere bestemt HTA § 2.2.

Da hovedtillitsvalgt Ragnhild Hakkebo i møtet i ansettelsesutvalget gjorde oppmerksom på dette bruddet på hovedtariffavtalen, så hadde ikke ansettelsesutvalget annet valg enn å snu på innstillinga.

Det skjedde gjennom et enstemmig vedtak, og i tråd med gjeldende mandat i ansettelsessaker. Det er bare tull å hevde at saken i slike tilfeller skal tilbake til intervjugruppa. Det tilligger ansettelsesutvalget å foreta ansettelser. Det er derfor ikke intervjugruppa har mandat til å ansette. Det handler om kvalitetssikring og rollefordeling i ansettelsessaker. Handteringa av denne saken er helt i samsvar med tidligere praksis.

Så langt alt vel. Men så kommer artikkelen i Nordlys. Den var et sjokk for de involverte. Og mange i rådhuset er blitt veldig rystet over hvilke metoder som tas i bruk for å ramme en byråd som er opptatt av å følge lov- og regelverket i samarbeidet med de ansatte og deres organisasjoner.

I motsetning til det forrige byrådet fra Høyre, Frp og Venstre, som hadde null respekt for offentlig virksomhet og offentlig ansatte, samt for fagbevegelsen.

I ansettelsessaker avskaffet det forrige byrådet i realiteten de ansattes medinnflytelse, samt ankeretten. De blå-blå tok full kontroll over ansettelsene i sin periode. Fra A til Å. Derfor oppleves dette angrepet på finansbyråd Olsen så himmelropende urettferdig internt i kommunen.

Og hva med Gaup sjøl? Samme dag som artikkelen sto på trykk, skriver han følgende i en e-post til finansbyråd Olsen: «Journalister skriver det dem vil.. Jeg ble kontaktet av Nordlys i går om saken. Han var tydeligvis godt opplyst og vel så det. Jeg valgte å gi intervju – han hadde uansett skrevet om saken ( fikk jeg inntrykk av). Det som ikke kom på trykk var at Akademikerne ønsker ikke å klage. Som jeg sa var det pga at vi har fått begrunnelse som etterspurt og begrunnelsen støtter vi prinsipielt, jfr HTA § 2.2. Denne paragrafen er særdeles viktig for å sikre intern rekruttering.»

(Vår understreking. For ordens skyld: Denne mailen delte Olsen, naturlig nok, med ansettelsesutvalget og intervjugruppen  samme dag som han fikk den. Fagforbundet anser at den i høyeste grad har offentlighetens interesse.)

Så her er det altså kokt suppe på mindre enn en spiker, og uskyldige mennesker er rammet. Gaup er ikke interessert i å rette opp dette forholdet i offentligheten. Heller ikke Nordlys ønsker å korrigere den famøse artikkelen.

Vi aner ikke hvem som har vært Nordlys sine kilder. Men det er godt kjent i rådhuset at den første som engasjerte seg i denne saken gjennom å be om innsyn, var tidligere finansbyråd Jonas Stein.

Til Nordlys-redaksjonen: Hva med litt kildekritikk neste gang en slik ikke-sak dukker opp?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse