Her kan du fortsatt feire uten å bli sjenert av homser

Nå kan de homofobe glede seg over at Norges fotballforbund bidrar med sitt for å holde idretten «ren».

Homofobe nordmenn har det jammen ikke enkelt for tida. De risikerer altså å møte en homofil person nær sagt hvor som helst; i nærbutikken, i Storgata, på jobben, i nabolaget, på TV - til og med i kirka.

Ingen steder er det trygt lenger.

Ja, bortsett fra ett sted da: I norsk toppfotball, avdeling herrer. Der finnes visst ingen. Null. I motsetning til i land som Sverige, England og USA, der flere spillere har vært åpne. Men ikke i Norge.

Og nå kan de homofobe glede seg over at Norges fotballforbund bidrar med sitt for å holde idretten «ren».

På fotballens festdag, 16. mai, ville Brann markere «fotball for alle» ved å bruke regnbueflagget som cornerflagg, ifølge fotballtidsskriftet Josimar.

Etter at en Malmö-supporter i fjor så vidt unnslapp døden etter å ha blitt banket opp av nynazister, og holdt han nylig et foredrag i Bergen om sitt arbeid mot homofobi i fotballen hjemme.

Brann-supporterne ønsket å kvittere med en markering av motstand mot homofobi på Brann stadion, og det syntes Brann-ledelsen var en god idé. Faktisk helt i tråd med kampanjen #tacklehomophobia som klubben har deltatt aktivt i.

«Vi som klubb vil være med å påvirke, sette søkelys på og bidra der vi kan i saker som er viktige i samfunnet», sier daglig leder Vibeke Johannessen i Brann.

Men til alt hell for de homofobe satte forbundet (NFF) fotballskoen ned. Det får være måte på.

Vi så det i fjor også, da Norge møtte Russland på Ullevaal. Den gangen varslet et knippe homoaktivister at de ville ta med seg regnbueflagg for å vise at fotballen i Norge er for alle, men også da ble de satt i offside av forbundets høye herrer. NFF ville, med politiets hjelp, nekte publikum med regnbueflagg adgang på nasjonalarenaen for fotball.

Riktignok endte det med at NFF firte på kravene. «Homoflagg av liten størrelse» ble til slutt lov å ta inn på stadion, etter knallhard kritikk fra verden utenfor Ullevaal-kontorene. 

Men derfra til regnbuefargede cornerflagg på Brann stadion? Helt uaktuelt. Arrangementsansvarlig i NFF, Dag Vestlund, sier til Josimar at «i henhold til reglene er det ikke lov å ha noen former for markeringer på spillebanen, og det inkluderer målnett og cornerflagg», og henviser til et internasjonalt regelverk.

Men Malmö FF gjorde det i fjor, attpåtil i storkampen mot IFK Göteborg. Det gjorde også GAIS i en annen kamp, uten at det svenske forbundet la hindringer i veien.

Og i en Champions League-kamp mot russiske Ryazan VDV, valgte FC Rosengård å gjøre det samme. Det europeiske fotballforbundet løftet ikke en finger etterpå.

Men i Norge er det annerledes. Akkurat som da IOC refset norske skijenter for bruken av sørgebånd under OL i Sotsji, mener firkantede hoder i NFF at regnbuefargede cornerflagg er en markering som ikke hører hjemme i idretten.

Selv er forbundet synlig på banen i kampanjer som «MOT», «Handshake for Peace» og ikke minst «Gi rasisme rødt kort», men ett sted går tydeligvis grensen. Og den går altså ved de homofiles kår.

Arbeid for inkludering gjelder ikke homser. Da er det politikk.

Til hjemmekampen på Brann stadion 16. mai er det ventet 17.000 tilskuere. Men alle blir nå skånet fra cornerflagg i regnbuefarger.

Til alt hell for de homofobe kan man fortsatt gå på fotballkamper i Norge uten å bli sjenert av de skeives kamp for verdighet.

Det er sikkert godt. Nå er det jo ikke mange fristedene igjen.

I realiteten er det vel bare to plasser i verden det ikke eksisterer homofili i dag. I Nord-Korea og i norsk fotball.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse