Annonse
URETTFERDIG: For det er i stor grad gutter det dreier seg om. Og det er altså ekstremt urettferdig. Som FrPs Harald Tom Nesvik sier det: Dagens asylsystem er ikke tilpasset dagens virkelighet og er en ekstremt urettferdig mekanisme for nødhjelp. foto: scanpix

Her kommer dumme dumme dumme dum

Sytpeisan og heimføingan har tatt ledelsen og skårer billige poeng under presset fra flyktningestrømmen og terroren i Paris.

Fremskrittspartiet drar nå solidaritetskortet ut av ermet, et parti som aldri har markert seg som rause på dette feltet. ALDRI!

Nå peker de nese til sånne som meg: Der kommer selveste Dumme-dumme-dumme-dum: En av de politisk korrekte, ytterst naive, venstrevridde og muslimelskende flyktningevennene.

De som har hauset opp trusselen mot den norske kulturen og budsjettene, og tegnet et bilde av et fremtidig Norge befolket av kriminelle og terrorister fra sør i verden, har limt på seg fettgliset. Og gitt meg en sorgtung følelse av å ligge under, av å ha lidd et nederlag.

Og rent faktisk er det sant. Det har i det siste vært et politisk kappløp om å tekkes engstelsen, uroen og også fordommene. Her har Fremskrittspartiet ikke bare ledet an, men også seiret i hundre meter stortingskorridor.

Etter at de fleste stortingspartier samlet seg om 18 innstrammingstiltak i norsk asylpolitikk - bare SV og MDG sto imot, skriver Fremskrittspartiet på sin hjemmeside at partiet nærmest har fått fullt gjennomslag i asylpolitikken.

Partiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, uttaler:

“Når disse blir gjennomført, vil summen av innstramningene medføre at Norge får Europas strengeste asylpolitikk.” Og: “Nå starter kampen for en full reform av asylinstituttet.” Hvilket altså innebærer at vi helst vil unngå at noen flyktning kommer over den norske grensen, og at vi heller “hjelper dem i nærområdene”.

Enhver noenlunde oppegående person skjønner at den ukontrollerte tilstrømningen, særlig over Storskog av en stor mengde asylsøkere uten en god sak, måtte føre til strakstiltak for å kunne håndtere situasjonen. Men det ble så mye mer, nemlig en politisk brekkstang for å endre hele asylpolitikken og returnere Norge ned mot en europeiske plassering vi neppe har hatt siden grunnlovens jødeparagraf var i kraft.

I løpet av få uker er verdensbildet snudd på hodet. I dag er det altså Norge som har et særskilt beskyttelsesbehov, ikke verdens flyktninger. Stakkars, stakkars Norge. Nå kan alle landets tante Sofier stille seg på grensa i et samstemt talekor: Nei, nei, gutt, dette må bli slutt!

For det er i stor grad gutter det dreier seg om. Og det er altså ekstremt urettferdig. Som FrPs Harald Tom Nesvik sier det: Dagens asylsystem er ikke tilpasset dagens virkelighet og er en ekstremt urettferdig mekanisme for nødhjelp. 70-80 prosent av asylsøkerne er ressurssterke menn i alderen 18-35 år. De fattige, kvinner og barn, blir igjen i underfinansierte flyktningeleire.”

Fremskrittspartiet drar nå solidaritetskortet ut av ermet, et parti som aldri har markert seg som rause på dette feltet. ALDRI! Tvert i mot. Det er nytale a la George Orwell: Hjelp dem i nærområdet! Les: Slik at vi kan sette haspa på døra mot Norge. Beklager, FrP, dere står ikke til troende. Ute av øyet, ute av sinn! Det er en langt mer sannsynlig utgang!

Dagens virkelighet er jo nettopp at unge menn utgjør det store flertallet av dem som legger ut på farefull ferd for å finne en nødhavn. Og det er akkurat like ekstremt urettferdig som at kvinner og barn ble værende igjen i Norge under det nazistiske åket 1940-45. Mens de fleste av de 60.000 nordmenn som rømte til Sverige, var unge menn mellom 20 og 34 år. Burde Sverige innført kvotering av flyktningene etter kjønn, alder og sosial status? Hva ville vi da synes om svenskene?

Vi kan selvsagt diskutere hvert enkelt av de 18 punktene asylkameratene ble enige om og de seks som ble vedtatt i en hastebehandling i Stortinget uka før. At noe er søtt og noe surt. At noe er til å leve med og noe svært urovekkende. At noe synes nødvendig, mens mye virker utrolig kjipt. Som å ville senke det økonomiske bidraget til beboere i mottak med 20 prosent eller nesten 600 kroner, fra 2920 kroner i måneden. Dette skal altså dekke utgifter til mat og klær, lege og medisiner, transport og telefon. Under fattigdomsgrensa er tydeligvis ikke nok. Følg på med matkuponger og naturalia. Hold dem i live, men sørg for å ta fra dem verdigheten.

Jeg synes jeg hører det kvitres allerede: Det må nå være bedre med matkuponger enn å bli drept i Syria? Ja, det er faktisk utrolig mye som er bedre enn å bli drept i Syria. Og hvis det er målestokken - og ikke vår normale opplevelse av anstendighet - har vi allerede verktøykassen stappfull av virkemidler. Det er bare å øse på, hvis det er dit vi vil.

Det som har skjedd i de siste ukene, dreier seg ikke først og fremst om politisk håndverk og enkelttiltak, men en stor politisk snuoperasjon og et helt nytt politisk klima. Det er først og fremst en ideologisk seier for det innadvendte, for det smålige og for det lukkede.

Ved siden av miljøutfordringen, er flyktningespørsmålet den viktigste saken i vår tid. Det er jeg ganske sikker på. Og det er her vi skal gjennom den humanistiske lakmustesten.

Det er i bunn og  grunn et spørsmål om menneskesyn, om å kunne møte og være åpne mot andre mennesker, om å kunne hjelpe mennesker som er i nød. Om å anerkjenne den andre som like menneskelig som deg selv, og bidra til både individers og gruppers rett til trygghet og livsutfoldelse. Det er en merkelig form for logikk når de som i årevis har ropt høyest om truslene mot de norske verdiene, nå står i første rekke for å avvikle de beste av dem. Og man fristes til å spørre om det er den ytre eller den indre fienden som er farligst.

Det er fullt ut mulig å utvise den nødvendige realisme og takle både flyktningestrømmen og bekjempe terrorisme uten å gå i den fella. Hvis man virkelig vil forsvare kjernen i de vestlige verdier og norsk tradisjon, hadde man nå en gyllen sjanse.

Og, nei - realisme er ikke naivitetens motstykke. Motstykket er den giftige mistenksomheten. Og før vi vet ordet av det, har vi glemt hva som gjør oss til mennesker, hva som gjør oss menneskelige. Det kan vi ikke tillate.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse