Annonse
RASFARE: En potensiell besparelse skal sende skoleunger fra Sjursnes til Ramfjorden skole, fem mil hver vei gjennom flere rasutsatte strekninger. Foto: Silje Solstad

Her skal det spares usle 1,2 millioner for å sette barnas liv og helse i fare

Er dette til barnas beste? Ja, for det er jo det som skal legges til grunn i alle saker som omhandler barn.

Her er nok et innlegg når det gjelder kutt i økonomien i skolestrukturen. Vår skole er vel hardest rammet av alle i denne runden, det skal ikke bare kuttes i økonomien, men det er foreslått å legge ned mellomtrinnet og ungdomsskolen. Elevene i disse klassetrinnene er foreslått flyttet til Ramfjord skole.

Alle vi som bor her inne på Sjursnes, og kanskje øst for Ramfjorden, kjenner området og veien og vet at skoleveien til disse elevene blir uakseptabel lang og farlig. Lengden er målt med dagens bussrute og kan gi en reiselengde på opptil 160 km daglig og en reisetid på opptil tre timer. Er dette til barnas beste? Ja, for det er jo det som skal legges til grunn i alle saker som omhandler barn.

Jeg tenker at alle som skal være med på å avgjøre denne saken må ta seg en prat med partikollegene som var med på arrangert busstur i 2015. Vi kjørte «skoleruta» til Ramfjord skole. Denne turen ble arrangert sist det var snakk om å spare noen kroner, verken veien eller elevtall er endret siden den gang. Alle som deltok den gang var helt enige i at skoleveien var uansvarlig lang og farlig. Disse stilte på turen: Rolleiv Lind fra Høyre, Jens Ingvald Olsen fra Rødt, Gunhild Johansen og Terje Håkstad fra SV, Kristin Røymo fra AP, Kine Bergheim Johansen fra Venstre og Anni Skogman fra FRP.

En ting er jo hvor tidlig barna må opp om morgenen, hvor opplagte er de på skolen, hvor opplagte de er til å gjøre lekser og ikke minst er det noe energi og tid igjen til å ha et liv utenom skole? Ja, vi kan jo lure.

Jeg håper på at vi ikke får svar på disse spørsmålene.

Vil jo også kommentere de flåsete kommentarene til leder av Oppvekst- og Utdanningsutvalget Benjamin Arvola Notkevich i avisa Nordlys tirsdag 20.02.2020. Her skrives det når det gjelder rasfare: Veien er rasutsatt, men du befinner deg ikke i livsfare hvis du kjører på den. Nå lurer jo jeg på hvordan evner og egenskaper denne unge mannen har siden han kan uttale seg slik. Hvis han har nære kontakter med han der oppe i himmelen slik at han kan forutse slike ting tror jeg samfunnet er bedre tjent med å ha han i en annen posisjon enn i kommunestyret. Han er til dels unnskylt for å ikke huske raset på Vangen (Breivikeidet) i 1997 der to mennesker omkom, eller raset i Ura der fem mennesker omkom i 2000, siden han er født i 1993, men du burde ha sjekket ut saken før du uttaler deg.

Vi har flere rashendelser på veistrekningene her inne hver vinter. Dette er hva vi lever med i hverdagen, og tidligere rashendelser med døden til følge i våre nærområder sitter friskt i minne på alle oss. Alle vet at jo mer du utsettes for en fare, jo større er sjansen for at det går galt.

Voksne folk pendler som regel strekningene to ganger daglig, mens bussen kjører fram og tilbake flere ganger på ruta og dette mener du vi skal utsette våre barn og oss selv for? Jeg tror ikke du vet hva du snakker om.

Her skal det spares usle 1,2 millioner for å sette barnas liv og helse i fare. Det sammenlignes for øvrig med å si opp 15 ansatte i barnevernet. Jeg vet ikke om konsekvensene kan sammenlignes, men vet med sikkerhet at du ikke får 15 ansatte i barnevernet for den prisen (til info i disse innsparingstider). 

Er helt enig i at kommunen ikke må være handlingslammet, og at kanskje ikke avgjørelser bør være avgjort på følelser, men man forventer jo at avgjørelser blir nøye gjennomgått og konsekvensutredet. Her er det jo snakk om litt mere enn bare å kutte litt i budsjettet. Er også enig i at det er vanskelig å si hva som skjer med bygda når skolen flyttes, men det jeg vet er at det ikke kan sammenlignes med noen annen plass i kommunen fordi det er ingen andre som har like lang vei til skole.

Det hele bunner vel ut i at det er lettere å ta kuttene der det er færre stemmer å høre fra, det hadde vel vært en annen lått hvis forslaget hadde vært å kjøre 16 elever fra eksempel Reinen skole daglig til Sjursnes. For vi har ledig kapasitet hvis det er fullt på noen av sentrumsskolene. Håper vett og forstand får bestemme i denne saken og ikke bare kroner og ører.

Av frustrert og fortvilet far til to elever, Tom-Vidar Hauan.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse