Annonse
Forsvarslinja går fortsatt nordpå, ikke innafor Ring 2 i hovedstaden. Foto: Scanpix

Hersketeknikk og distriktsforakt

Vi har også en viss ekspertise! Bl.a. i å leve i skyggen av stormakten i øst, skriver odførerne i Bardu, Målselv og Sørreisa.

Ingen på sin høye hest i Oslo vest skal fortelle oss at vi i forsvarskommunene ute i landet ikke har solid sikkerhetspolitisk forståelse.

Nylig var vi på Stortinget og presenterte Troms-dokumentet: Et fagtungt innlegg i forsvarsdebatten. Som har falt enkelte tungt for brystet, men som ikke har saklige argumenter å møte det med – og som derfor må ty til hersketeknikk. Og da spilles det gamle kortet igjen: Distriktspolitikk!

Det er selvsagt patetisk, men også provoserende. For det er, som Senterpartiets medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Liv Signe Navarsete, så kontant kommenterte: Så snart det fremmes synspunkter om å videreføre baser utenfor Østlandsområdet avfeies det som distriktspolitikk. Dét er hersketeknikk.

Og dét er bare patetisk. Da har man ikke selv substans å fare med. Det har derimot vi, med Troms-dokumentet. Det er ennå ikke, på ett punkt, tilbakevist på saklig, faglig grunnlag. Tvert imot er det fra sakkyndig hold berømmet for sin fagmilitære tyngde.

Statssekretæren i Forsvarsdepartementet var raskt ute med å avfeie dokumentet. Som for øvrig var vårt innspill til Stortinget, men som han fant å måtte kommentere. Gledelig nok noterer vi at ingen stortingsrepresentanter har avfeid oss med distriktspolitikk-kortet.

Så klok er ikke generalsekretæren i Norges Forsvarsforening. I likhet med Navarsete noterte vi oss hans nedlatende holdning. Om ikke rettet direkte mot oss i Troms, så var hans belærende advarsel at Stortinget ikke må låne øre til de som tillater seg å mene noe fra et distrikt. I hvert fall hvis synspunktene ikke samstemmer med fagmilitære råd i sentrale kretser – som om de har monopol på militærfag.

Vi har også en viss ekspertise! Bl.a. i å leve i skyggen av stormakten i øst. Det er nå en gang vi – i distriktene, og spesielt nordpå – som lever både med trusselen om militær konflikt, innenfor Putins bastionforsvar, og med Forsvaret blant oss. Ikke bare er vi meningsberettigede, vi har kunnskap og innsikt. Ikke kun fra tunge skrivebord og dype lenestoler. Fra vinterfjell og felt.

Ingen på sin høye hest i Oslo vest skal fortelle oss at vi i forsvarskommunene ute i landet ikke har solid sikkerhetspolitisk forståelse. Forsvarslinja går fortsatt nordpå, ikke innafor Ring 2.

Forsvarsforeningens generalsekretær avslører seg som sekretær. Noe generalemne er han ikke. Skulle vi sunket ned på hans nivå ville vi måttet insinuere at hans lojalitet til forsvarsledelsen skyldes økonomisk avhengighet av departementet. For faglige synspunkt hørte vi ikke. Og slett ikke noen motforestillinger mot makta.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse