Annonse
I 2017 sto McGowan bak utstillinga There is no, en utstilling med samisk kunst, hentet fra det ikke-eksisterende samiske kunstmuseet. (Foto: Marte Hotvedt, Nordlys)

Hestehandel og hysjkontrakt

Her er det ikke bare ugler i mosen, men en hel fuglebestand.

Som kunstnere vet vi at det stormer. Vi vet at veien fra penger til bunnen er kort. Vi lever fra hånd til munn. Dette er kunstnernes hverdag, vi forholder oss til det.

Men vi forholder oss også til de som ustanselig står på kunstnernes side. De som ser verdien i å tørre gå planken, de som tørr å satse på det særegne, det originale, de som tørr å utfordre majoriteten.

Jérémie McGowan er en av dem som har virket utradisjonelt under fanen Nordnorsk kunstmuseum. Han har gått opp nye stier på lag med kunstnerne og kunsten. Han har støttet minioritetsfelt og han har stått i det når kritikkene har haglet, sist med utstillinga «Like Betzy». Aldri har vel en forestilling skapt større furore i Nordnorsk kunstmuseums historie. Nordnorsk kunstmuseum var plutselig en opprører oppi all finkulturen, og fikk statusen cool på no time.

Så sies McGowan opp av styret i Nordnorsk kunstmuseum. Et styre hvis flertall virker uten kompetanse når det gjelder hvor viktig formidling av samtidskunst er, og hvor skjellsettende McGowans kuratoriske grep i denne formidlingen har vært. Endelig fikk museet en nyskapende leder med stor forståelse for samtidskunsten både i og utenfor landsdelen og landegrensene.

Vi leser at det i McGowans kontrakt står at man kan sies opp på dagen, ja vel. Nordnorsk kunstmuseum hever seg muligens over norsk lov. Arbeidsmiljøloven sier at man ikke kan inngå avtaler som slår dårligere ut enn nevnte. Men kanskje ser styret i Nordnorsk kunstmuseum – eid av staten, seg for god til å følge dette?

Så kan man også lese i de offentliggjorte styrereferatene fra Nordnorsk kunstmuseum at McGowan gis mulighet til å si opp selv. Snakk om hestehandel og hysjavtaler. Er det noen voksne hjemme?

I 2017 sto McGowan bak utstillinga There is no, en utstilling med samisk kunst, hentet fra det ikke-eksisterende samiske kunstmuseet. «Samisk kunstmuseum» er et kunstmagasin hvor verk oppbevares i en kjeller med avluftning. McGowan hentet en del av denne kunsten til Nordnorsk Kunstmuseum, der utstillinga There is no satte publikumsrekord og plasserte samisk kunst på kartet i milepælperspektiv.

Som kunstnere og fagpolitikere gir styret i samisk kunstnerforbund en uforbeholden støtte til Jérémie McGowan, og vi sier til deg Jérémie: Stå på! Vi tror ikke saken er ferdigsnakka og du har oss, og mange med oss i ryggen! Samisk kunstnerforbund ber Kulturdepartementet om å engasjere seg i saken, og om å rette opp det feilgrepet som flertallet i Nordnorsk kunstmuseums styre har begått.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse