Annonse
Forskningen peker mot nye og mer effektive løsninger for landbasert fiskeoppdrett. Dette bildet er fra Danmarks første landbaserte matfiskanlegg, Sashimi Royal.

High-tech laboratorium - det er lukkede oppdrettsanlegg på land det!

Norges sjømatråd sin rådgiver Christopher Vonheim sitt innlegg i Nordnorsk debatt 8. juli 2019 fortjener et svar. Det kan være lurt å stokke både bein og armer før kvantesprang foretas. Jeg er kjent med at det forskes innen mange retninger der naturlig mat erstattes med genmodifisert mat og syntetisk mat. Genmodifisert mat er ikke noe nytt, allerede i 1994 ble genmodifisert mat solgt kommersielt over disk. Norge er ett av fire land i verden som ikke tillater import av genmodifisert mat eller dyrefòr.

Oppdrett av laks og svartelistet anadrom regnbueørret øker i omfang og et problem av svært mange er maten. Visstnok truer veganer-laksen og regnbueørreten menneskets vegetariske voksende behov. Nå er det flere som snakker varmt for at laks og regnbueørret skal går over til å spise treflis, alger, insekter og slakteavfall. Hva med smaken? Vil laksen smake som furu eller gran med innslag av gresshoppe? Spørsmålet blir om kostholdet er riktig for en predator som, avhengig av årstiden, har en svært variert diett i sine naturlige omgivelser.

Så denne vegetar- og veganisme-bølgen da. Jeg har fått med meg at det er ny trend som skyller innover oss, og den bølgen påvirker mange hjerner. Trenden peker på at mennesket skal slutte å spise kjøtt, egg og meieriprodukter. Vi skal konverteres til å bli heltids planteetere. Det betyr at vi må gå i gang med å få avlivet samtlige husdyr på planeten, for husdyrene har tilpasset seg vårt behov gjennom årtusener, de klarer seg ikke ute i naturens selvkost prinsipp.

Internett bugner av bloggere som overøser oss med oppskrifter på en riktig, sunn og bærekraftig livsstil. Du skal virkelig tenke deg nøye om, for fallgruvene er mange og faren for å pådra seg ukontrollert vektreduksjon og mangelsykdommer er store. Mangel på vitamin, B12, jod, selen er en overhengende trussel. Vitamin B12 finner du kun i animalske kilder. Tygger du mye på tang og tare (mikroalger) kan du få for mye jod i deg og det kan innebære en helserisiko, spesielt for gravide, ammende og personer med thyreoideasykdommer (stoffskifte sykdommer).

Så til kvantespranget med high-tech-laboratorium for produksjon av fisk. Det Norges sjømatråd og Sjømat Norge må konsentrere seg om er å få transformert åpen oppdrett til landbasert lukket oppdrettsteknologi. Den gode nyheten er at det ikke er snakk om et kvantesprang, teknologien er på plass og det er fullt gjennomførbart. Gevinsten er todelt:

  • Begrepet bærekraft kommer i virkning og får en betydning.
  • EØS avtalens § 7b, Naturmangfoldloven § 26a og Vanndirektivet (WFD) følges, noe som ikke er tilfelle i dag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse