Annonse
Statsminister Erna Solberg på besøk på Nydalen skole i Oslo. Foto: NTB Scanpix

Hijab nok en gang

Kanskje bør den enkelte norske statsborger tenke grundigere på hvilke historiske forutsetninger friheten i Norge er grunnlagt på.

En marokkansk mann knivstakk nabokvinnen og hennes to døtre på 12 og 14 år fordi de etter hans mening krenket sømmeligheten og gikk for lettkledd i shorts og t-skjorte.

Nitten år gamle Shaima Zeiad skriver i et innlegg på nettsiden Nordnorsk debatt i «Nordlys» at hun kler seg i hijab fordi hun selv vil, og fordi det er sømmelig. Hun forsvarer også bruk av burkini. En av kommentatorene i nettdebatten går langt i å oppfordre henne til å flytte fra landet, og får betimelig nok korreks fra debattredaktør Skjalg Fjellheim for dårlig debattskikk, og fordi hun som norsk statsborger må kunne ytre seg uten å bli møtt med et slikt krav.

Vi har stor personlig frihet i Norge. Fordi vi har forkastet noen begrensende religiøse og patriarkalske normer kan hver enkelt risikofritt treffe valg uten hensyn til sine foreldre, si stort sett hva en vil, kle seg slik en vil, sitte hvor en selv vil i kirka eller la være å gå dit, opptre fritt i offentligheten, og velge venner og ektefeller uten hensyn til hudfarge eller etnisk, religiøs og politisk bakgrunn, eller seksuell legning.  En sterk og svært tankevekkende kontrast til denne tilstanden finner vi bl.a. i et nylig eksempel fra Pakistan (rapportert om på www.bt.dk), der Muhammad Waseem drepte sin søster fordi han opplevde at hun opptrådte usømmelig gjennom sin eksponering på sosiale medier. Ifølge bt.dk er det ikke sikkert at han blir straffet, fordi pakistansk lov etter hva nettsiden opplyser gir familien muligheten til å tilgi gjerningsmannen.

Et eksempel fra Frankrike knyttet til kleskode rapportert i «Nettavisen» 19. juli omhandler en marokkansk mann som knivstakk nabokvinnen og hennes to døtre på 12 og 14 år fordi de etter hans mening krenket sømmeligheten og gikk for lettkledd i shorts og t-skjorte.

Målt etter det frihetsbegrepet Shaima Zeiad og vi andre nordmenn tar som en selvfølge skjer drapet i et samfunn som er ufritt, særlig for kvinner. Angrepet på grunn av påkledning er religiøst begrunnet, noe som også må antas å være tilfelle med den nylig omtalte saken om stakkars Omar som ikke tålte å se navlen på jenter, og der det ble krevd at de skulle miste sin frihet til å velge å bade i bikini. Frihet viser seg ikke bare gjennom retten til å iføre seg hijab eller påføre sine barn burkini, men enda mer grunnleggende gjennom barn og voksnes rett til fritt å ta av seg plagg som kulturelle eller religiøse normer påbyr dem å bære, og ellers bruke retten til å ytre seg og opptre fritt og uten fare i offentligheten, samt omgås mennesker av alle slag gjennom lek, sosialt samvær og reelt sett frie omgangsformer.

Ved nærmere ettertanke tror jeg uansett ikke at Shaima Zeiad ville valgt å flytte til noe samfunn hvor lovene pålegger henne begrensninger når det gjelder å både kunne følge, og NB! opponere fritt, mot religiøse eller familiære normer om sømmelighet, eller for den saks skyld bli ateist og ta av seg hijaben, gifte seg på tvers av etniske og religiøse grenser, og bade offentlig sammen med sine barn i bikini, om hun skulle ønske det. I dag forsøkes det etablert slike begrensende normer i Norge, og det markedsføres freidig nok under frihetens fane.

Kanskje bør den enkelte norske statsborger gjennomtenke grundigere hva som ligger i frihetsbegrepet og bli bevisst hvilke historiske forutsetninger friheten er grunnlagt på, samt hvilke kulturelle og religiøse påbud og krav som reelt sett begrenser den i dag, mens vi venter på sommer og anledning til endelig å nyte strandlivet i full frihet for store og små, kvinner og menn, og få maksimalt med sol på størst mulig del av kroppen?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse