Annonse
KONFLIKT: Bodø-ordfører Ida Pinnerød (yil venstre) møtte kulturminister Trine Skei Grande til debatt i Dagsnytt 18 onsdag kveld. Her fra åpningen av Kulturrådets lokaler i Bodø. Foto: Espen Bless Stenberg

Historien gjentar seg

Måten Bodø blir sviktet på av Oslo-makten, minner om Tromsøs OL-søknad for ti år tilbake.

Kulturminister Trine Skei Grande har avslått Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024, og det sensasjonelle er at statsråden har avsluttet saksbehandlingen før søknaden er sendt.

Saken virker kaotisk og konfliktfylt. Bodø-ordfører Ida Pinnerød sier hun likevel akter å sende søknaden i løpet av uken, til tross for at den allerede virker å være skrotet av Skei Grande.

De som hørte Skei Grande i Dagsnytt 18 onsdag, forstår at Bodø ikke kommer til å få økonomisk støtte fra kulturdepartementet. Skei Grande og Pinnerød er uenige om absolutt alt, og har to helt ulike versjoner av hva slags informasjon departementet etterspurte på et møte i april.

Ideen om å bli europeisk kulturhovedstad er omstridt i Bodø. Det har kommet kritikk mot pengebruk og mangelfull involvering, ikke minst fra kulturlivet. Men for å drive slike store prosjekter gjennom i nord, er man helt avhengige av støtte fra en hel landsdel.

Nord-Norge har derfor stilt seg samlet bak Bodø, uten forbehold. Det gjelder både ordførere og fylkesordførere i hele landsdelen. Også vi i Nordlys har støttet prosjektet varmt på lederplass.

Måten Bodø har blitt behandlet på, ligner til forveksling måten Tromsøs OL-søknad strandet på, for ganske nøyaktig 10 år siden.

Også den gang var det kulturdepartementet (og en trøndersk kulturminister, Trond Giske) som stakk kniven i ryggen på Nord-Norge. For akkurat som Tromsø var avhengige av statsgaranti for å levere søknad til IOC, er Bodø i dag avhengige av å ha en økonomisk garanti fra staten for å kunne gå videre til EU.

Men Tromsøs OL-søknad var en plagsom distraksjon fordi den forpurret Oslos egne OL-planer. Derfor vendte den politiske makten seg mot Tromsø og Nord-Norge.

Det som skjer nå, minner mistenkelig om noe vi her nord har sett før. Bodøs europeiske kultur-søknad utfordres tilfeldigvis fra Trondheim, hovedstaden i Skei Grandes hjemfylke Trøndelag.

Det er selvsagt ikke grunnlag for å påstå at det det er direkte sammenheng med måten kulturministeren har stengt døra for Bodø på. Men ingen bør være overrasket over at det oppstår spekulasjoner. Det er jo beleilig for trønderne at den nordnorske søknaden legges i en skuff.

Nå må det sies at den nåværende regjeringen har vært rause med Bodø. Byen har fått et fint plaster på såret etter at kampflybasen for få år siden ble flyttet til Trøndelag. Seks milliarder skal staten bruke på å flytte en flystripe 900 meter, noe som åpner opp for moderne byutvikling i stor skala.

Dermed vil noen kunne argumentere med at Bodø har fått sin del av statsbudsjettene og vel så det. Men de to sakene må sees uavhengige av hverandre. Den ene er en lokal sak, den andre er et anliggende for en hel landsdel.

Den maktarrogante måten Skei Grande opererer på, bør derfor adresseres av hele Nord-Norge. Det er umulig å begrunne et avslag før en søknad ligger klar til vurdering. Det er en fornærmelse, ikke bare mot Bodø, men mot hele Nord-Norge.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse