Annonse
Hurtigruten har et sterkt maktgrep på landets myndigheter og politikere, blant annet fordi stor deler av kystnæringene er så avhengige av anløpene.  Denne avhengigheten blir til fulle utnyttet av selskapet, skriver Kirsten Elise Johannessen. (Foto: Nordlys)

Historiene som gjentar seg

Hans øvelse i ”å legge seg flat” likner mest på et innslag i  et satireprogram. 

Skandalen med Hurtigruten vil ingen ende ta, og hver oppdatering som legges ut er så man nesten ikke tror det er sant. 

Men vi har trodd for mye – på rettferdighet, solidaritet og likhet i vårt samfunn.  Vi har trodd at det ikke lenger er slik at noen, fordi de har penger og dermed makt, kan heve seg over de allmenne bestemmelsene som gjelder ellers  i samfunnet – rett og slett fordi de kan det.  Vi har trodd at dette var noe som tilhørte forrige århundre for ikke å si  årtusen. Men slik er det ikke, og assosiasjonene går stadig til tv-serien ”Exit”, der nettopp dette var et hovedtema.

Når et selskap kan oppføre seg så arrogant og kynisk som Hurtigruten i dette tilfellet, viser det jo at forholdene i det virkelige samfunnet er mye verre enn i den omtalte tv-serien.

Hurtigruten må permittere eget norsk mannskap på grunn av pandemien, men kompenserer dette ved å fly inn utenlandsk arbeidskraft, med den risikoen dette innebærer både for mannskapet og alle dette berører.  Hurtigruten tolker ”karantenebestemmelsene” på en måte som ligger under nivået for logiske slutninger hos elever i barneskolen.  Man har en konsernsjef som må presses til det ytterste før han vedgår at det han sa til å begynne med om saken kanskje ikke helt var i samsvar med sannheten.  Hans øvelse i ”å legge seg flat” likner mest på et innslag i  et satireprogram. 

Like foruroligende for allmennheten er det at landets øverste myndighet, samt FHI, sitter på en alarmerende kunnskap om smitte og smittefare, og likevel lar det være opp til ledelsen i Hurtigruten å varsle alle berørte.  Hensynet til Hurtigruten har altså veid tyngre enn hensynet til befolkningen. 

Vi vet at Hurtigruten har fått hundretalls millioner i statsstøtte.  Vi vet også at Hurtigruten stiller egne premisser for å opprettholde seilas langs norskekysten, og at de må ha utøvd stor makt for å lykkes i å presse igjennom tillatelsen til cruisetrafikk midt i en pandemi.  Hurtigruten har et sterkt maktgrep på landets myndigheter og politikere, blant annet fordi store deler av kystnæringene er så avhengige av anløpene.  Denne avhengigheten blir til fulle utnyttet av selskapet.

Når man leser og hører sjefene og aksjonærenes uttalelser rundt hva som har skjedd, og om hvor stor tillit de har til hverandre, skjønner man at ingen i konsernet frykter noen som helst slags alvorlig etterspill eller konsekvens av denne saken.  Det blir som når karakteren i ”Exit” pisser i naboens svømmebasseng.  Han gjør det fordi han kan det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse