Annonse
ORDINERT: Nordreisa kirke var fylt til randen da Julie Schjøth ble ordinert til prest i fjor høst. Nå har hun fått tilbud om stillingen som sogneprest i kommunen. Takker hun ja, vil hun bli varmt mottatt. Foto: Ola Solvang

Historisk mulighet for Nordreisa

For Nordreisa sin del håper vi at Julie Schjøth takker ja til stillingen som sogneprest.

Det er ingen tvil om at Julie Schjøth vil bli varmt mottatt av det store flertallet i menigheten, om hun bestemmer seg for å takke ja.

Julie Schjøth ble for noen dager siden tilsatt som sogneprest i Nordreisa. Den unge presten har bedt om betenkningstid før hun bestemmer seg for om hun vil ha stillingen eller ikke. For Nordreisa sin del håper vi at Schjøth takker ja. Det vil være viktig kirkehistorie i nord.

Nordreisa kirke var fylt til randen da Julie Schjøth ble ordinert til prest i fjor høst. Folk gikk mann av huse for å vise sin støtte til den unge kvinnen og sambygdingen. Dette levner liten tvil om at folk er lei av kirkestriden i kommunen, og at tiden er inne for å akseptere kvinnelige prester, også i Nordreisa, hvor den læstadianske delen av menigheten har markert seg som sterke motstandere av kvinner i presteembetet.

Nordreisa har lenge vært åsted for denne, og andre typer tros-konflikter, som har sin bakgrunn i tolkning av Bibelen. Talspersoner for den læstadianske delen av menigheten som står for en ultra-konservativ bibeltolkning fastholder at de ikke ønsker kvinnelige prester velkommen. Men det er på tide, 58 år etter at Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, fikk sitt virke i Berg på Senja, at en kvinne kan være prest også i Nordreisa.

Siden 2016 har stillingen som sogneprest i Nordreisa stått ledig. Hele åtte ganger har den vært utlyst, uten at menighetsrådet har vært tilfreds med søkerne. Med sitt rykte har Nordreisa vært attraktivt for svært konservative prester, og de ønsker verken menighetsråd eller bispedømmeråd lenger. Det er vanskelig å gjøre kirken til et hus for alle, når stridighetene rundt skrifttolkningen er steile og harde.

Julie Schjøth er datteren til Nordreisas tidligere svært avholdte sogneprest, Hans Erik Schjøth. Da han gikk av, la han ikke skjul på at motstanden og boikotten fra det læstadianske miljøet hadde vært slitsomt. Det er derfor ikke underlig om hans datter og etterfølger trenger betenkningstid. Men det er verdt å merke seg at bispedømmerådet er helt klar på at dersom hun takker nei til stillingen, vil den bli utlyst på nytt. Det betyr at man ønsker en liberal prest og dermed også vil være solid støttespiller for den som får jobben.

Det er heller ingen tvil om at Julie Schjøth vil bli varmt mottatt av det store flertallet i menigheten, om hun bestemmer seg for å takke ja. Støtte kommer det ikke til å skorte på fra sambygdingene. Frammøtet da hun ble ordinert taler sitt tydelige språk. Folket viste sin tillit og respekt overfor Schjøth, det viste også at menigheten ønsker en liberal retning og en folkekirke. Det har den en historisk mulighet til å få nå.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse