Annonse
STORE ØDELEGGELSER: Flere branner har rammet Moria-leiren på Lesvos. Foto: NTB scanpix

Hjelp barna i Moria!

Etter en brann natt til onsdag er store deler av flyktningeleiren Moria ødelagt. Mange mennesker i leiren befinner seg nå i en bunnløst tragisk situasjon, uten tak over hodet.

Flere tusen skal ha flyktet fra leiren, som i tillegg var satt i karantene på grunn av koronasmitte. Årsaken til brannen er foreløpig ikke klarlagt.

Samme dag ble det kjent at Norge nå er klare til å ta imot 50 flyktninger fra leiren. Avgjørelsen er tatt for mange uker siden. Men statsminister Erna Solberg sier at prosessen ble framskyndet på grunn av de dramatiske bildene fra brannen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at Norge nå vil velge ut de mest sårbare menneskene som man er trygge på at vil få opphold her i landet.

Den norske holdningen har så langt vært å ikke skille seg ut i Europa, gjennom å sende signaler som kan tolkes som en invitasjon om at våre grenser er åpne.

Dette er klokt, men Norge bør kunne ta imot noen flere enn 50 personer i det som er en ekstraordinær situasjon. Mange kommuner har kapasitet til å ta imot. Og trolig vil det være et klart flertall på Stortinget for at Norge tar et slikt ansvar.

Det bør skje med et ekstraordinært fokus på de syriske barnefamiliene i Moria, som har et reelt behov for beskyttelse, og er tungt rammet av denne kritiske situasjonen. De er også erfaringsmessig lettere å integrere i det norske samfunnet enn unge enslige gutter og menn.

Mange forsøker å gjøre det til en stor og prinsipiell diskusjon om norsk innvandringspolitikk. Det er en avsporing. Hovedlinjene i den norske politikken kan uten problemer ligge fast, samtidig som Norge gjør et unntak i en forferdelig situasjon.

Dette er ikke anledningen for å bedrive politisk spill. Her må vi kunne forvente ansvarlighet og en pragmatisk holdning fra folkevalgte.

Et tydelig signal om solidaritet fra Norge i denne ekstraordinære situasjonen vil forhåpentligvis også kunne påvirke andre land – som har kapasitet – i riktig retning. Både Hellas og barna i Moria trenger vår hjelp.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse