Annonse
De som fra før hadde minst, har nå mistet det lille de hadde – i en tragedie som de færreste av oss noen gang vil være i nærheten av. Da skal vi som sitter på «den grønne gren» stille opp, skriver Nordlys på lederplass.

Hjelp dem – nå

Røykskyene etter brannen i Moria-leiren har ikke lagt seg før det politiske spillet er i gang her på berget.

Vi må – så langt vi kan – unngå at det politiske spillet får fortsette. Det er ingen tjent med. Aller minst de minste og svakeste.

Det er trist å se hvordan Frp – med Jon Helgheim i spissen – benytter tragedien på Lesvos til å mobilisere velgere. Hvis vi forstår Helgheim rett, skal vi ikke engang ta imot de 50 menneskene som regjeringen så langt har sagt ja til.

Finnes det ingen grenser for politisk kynisme? Mennesker i den ytterste nød blir brikker i et uverdig spill om å tekkes norske velgere.

De som fra før hadde minst, har nå mistet det lille de hadde – i en tragedie som de færreste av oss noen gang vil være i nærheten av. Da skal vi som sitter på «den grønne gren» stille opp.

Som medmennesker plikter vi å stille opp for barna og barnefamiliene i Moria. Hvis det betyr at vi også hjelper mennesker som ikke er like trengende i denne akutte fasen, er det en pris vi må ta.

I neste runde må systemene våre sikre at de som har størst behov, er de som får varig opphold i Norge. Barn og barnefamilier må prioriteres. Erfaringene fra flyktningestrømmen i 2015, må tas i bruk. Vi må unngå at de mest sårbare havner i andre rekke.

Mange av migrantene som kom hadde den gang ikke krav på opphold i Norge. Det ble brukt store ressurser på retur av grunnløse asylsøkere. Vi må sikre oss at de samme feilene ikke blir gjentatt.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen og mange andre lokal- og regionpolitikere, landet rundt, åpner nå døra for å ta imot flyktningene. Intensjonene er gode og prisverdige, og det er et tydelig signal til regjeringen og Stortinget.

Men det er Norge som skal ta imot disse menneskene. Dermed er det flertallet på Stortinget som må ha regien på hvor mange vi skal ta imot og hvordan vi sikrer at de som trenger det mest, får den nødvendige hjelpen.

Det må være realisme i hvor mange vi skal hjelpe. Blir det for mange, kan det fort gå på bekostning av dem som virkelig trenger det. En overordnet beslutning fra Stortinget må ligge i bunn. Deretter kan man se på hvordan man kan fordele dette på kommunene.  

I skrivende stund er det relativt stille fra Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, mens KrF og SV på den ene siden og Frp på den andre siden, er tydeligst i sine budskap.  Et tverrpolitisk kompromiss, med Høyre og Ap i førersetet, er viktig.  

Det er viktig for at vi lander på en balansert løsning, men er også viktig for legitimiteten til løsningen. Vi må – så langt vi kan – unngå at det politiske spillet får fortsette. Det er ingen tjent med. Aller minst de minste og svakeste.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse