Annonse
TIL TROMSØ: Magnus Carlsen spilte sjakk mot Norge på Oslo City. Nå kommer han til Tromsø. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Hjelp oss å vise verden hvem vi er

Vi skal huske at dette er Norges arrangement. Tromsø har påtatt seg arrangementet på vegne av Norge.

Kom på kampene. Kjøp billetter til Chess-konserten. Oppsøk byrommet i disse 14 spennende dagene. Snakk med deltakerne. Vær hjelpsom og et godt vertskap.

I morgen starter verdens fjerde største idrettsarrangementet. Sjakkspillere fra 174 nasjoner kommer til Tromsø. I to uker utfordrer sjakkverden hverandre. Spiller mot spiller. Nasjon mot nasjon. Det skjer i Tromsø, men det er hele Norges arrangement.

Vår ambisjon er å vise Tromsø og Norge som en raus, åpen og inkluderende vert. Verden skal bli møtt med en varm og lekende atmosfære i arktiske strøk. De aller fleste som kommer hit har aldri vært så langt nord. Når de reiser hjem for å fortelle om sine opplevelser, håper vi de vil formidle at hele byen og resten av landet var med på å lage en folkefest. Noe de vil huske for alltid.

Det en dag til tidenes arrangement åpnes i Tromsø. 1800 av verdens beste sjakkspillere gjør sitt aller beste for sitt land, for i sjakk-OL representerer spillerne sitt land, sin nasjon. De spiller med flagget på brystet. De spiller for sine verdier.

Sjakk-OLs verdier er smart, leken og varm. Vi i arrangementskomiteen håper alle tromsøværinger fremstår med den ektheten som kjennetegner oss. Da verdiene ble meislet ut tenkte vi på tromsøværingen og nordlendingen generelt. Smart og leken nok til å klore seg fast i en del av verden som mange oppfatter som klimatisk utfordrende. Varm, nysgjerrig og inkluderende på en slik måte at vi alltid har tatt mot nye folk. 

Noen vil si det er et sjakktrekk, mens andre sier det er helt naturlig: La oss møte alle tilreisende på en smart og varm måte. Inkluder dem. Snakk med dem. La dem føle seg velkomne på vegne av Tromsø og Norge.

Det 41. sjakk-OL arrangeres i Tromsø etter at vi slo Bulgaria i siste og avgjørende avstemming for fire år siden. Som svært mange har fått med seg er dette et gedigent arrangement. Etter sommer-OL, friidretts-VM og svømme-VM er det ingen arrangement som samler så mange nasjoner som sjakk-OL. Til dette sjakk-OL kommer hele 174 nasjoner, langt flere enn i Istanbul for to år siden.

Det hele skjer i Tromsø. Byen er fullstappet med spillere, lagledere, dommere, arrangører og FIDE-representanter. 3200 personer tilreisende er her i to uker, noe som er 700 flere enn stipulert. Det sier noe om de forventningene som er til denne olympiaden. Vi som er i Tromsø de neste to ukene kan bidra til at de får en opplevelse for livet. OL-byen Tromsø skapes av oss de neste dagene. Vi skaper minner for livet.

«World Chess Olympiad Tromsø» er markedsført med sterk fokus på Tromsø. Likevel skal vi huske at dette er Norges arrangement. Tromsø har påtatt seg arrangementet på vegne av Norge. Det var Norges delegasjon anført av kulturminister Anniken Huitfeldt som drev valgkamp under sjakk-OL i Khanty-Mansijsk 2010. Det var den norske sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson og den norske FIDE-representant Morten Sand som var de viktigste personene for å sikre Norge arrangementet.

Hvorfor Norge i 2014? Svaret gir seg selv. Norge som nasjon er 200 år og Norges Sjakkforbund er 100 år. Derfor var det naturlig å satse på tidenes første sjakk-OL i Norge. Flere byer spilte ut sine beste brikker for sjakkforbundet, men det var Tromsø som fremstod som den mest engasjerte og organiserte byen. Lillehammer og Oslo var andre kandidatbyer. I morgen braker det løs med en gedigen åpningsseremoni. Da starter den 41. Sjakkolympiade. I Tromsø. I Norge.

Folk i Norge vil merke at Tromsø er senter for verdens sjakkinteresse de neste to ukene. NRK har sikret seg rettighetene til lekene og skal sende direkte-TV hver eneste dag. Det blir tidenes beste TV-produksjon fra et sjakk-OL. Studio er vegg-i-vegg med spillearenaen og mer enn 60 timer TV skal kringkastes. Studiogjester er med både på live-sendingen og på kveldsendingene. Sjakk skal produseres som en TV-idrett. Sjakk folkeliggjøres.

Da Magnus Carlsen vant sin VM-tittel i fjor høst hadde VGs nettutgave astronomisk trafikk. Sjakk ble allemannseie. Og slik er det blitt. interessen for Magnus Carlsen er enorm. Når verdenseneren nå er i Tromsø er det bare å se i mediene hvor stor interessen er. Og når Carlsen og alle de andre sjakkstjernene profileres de neste ukene, kommer det fram at de er i Tromsø. Det er her OL-arrangeres.

Kom på kampene. Kjøp billetter til Chess-konserten. Oppsøk byrommet i disse 14 spennende dagene. Snakk med deltakerne. Vær hjelpsom og et godt vertskap.

Sjakk-OL har som visjon som er enkel: Sjakk-OL i Tromsø skal engasjere, utvikle og skape gode møter mellom mennesker. De neste 14 dagene er vi alle tromsøværinger ambassadører for sjakk-OL og Norge.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse