Annonse

Hjerterått boligmarked

Den gang var det mange som måtte selge og satt igjen med tom gjeld som de betalte på i årevis, uten mulighet til å reetablere seg andre steder.

Nordlys meldte før helga at Tromsøs boligmarked er på historisk toppnivå – for n'te gang.

Boligmarkedet i Tromsø har i flere tiår vært som en fjelltur der du når en høyde, tror du er på toppen og puster lettet ut, inntil du ser at det ligger en enda høyere topp lenger framme.

Leiligheten vi skriver om har en prisantydning på vanvittige 106.153 kroner per kvadratmeter.

Fordi den er så liten, 13 m2, at totalprisen kommer under 1,4 millioner kroner, kan man gå ut fra at den vil bli solgt til den prisen.

Boligmangelen i Tromsø er så stor, at desperasjonen er enda større, og mange studenter kjøper seg egen bolig. Det setter prisen på de små leilighetene under press.

Men en kvadratmeterpris over 100.000 kroner grenser til noe det er vanskelig å sette ord på, fordi boligene tross alt omsettes i et fritt marked, der det står enhver fritt både å selge og kjøpe – uansett pris.

Men det er et boligmarked som i mange henseender er blitt ganske hjerterått.

Et marked der mange av dem som ikke har penger til å kjøpe, ikke engang en hybel, heller ikke er ønsket på leiemarkedet.

Vi snakker om alenemødre, småbarnsforeldre, utlendinger, uføretrygdede og sikkert flere andre.

Og hva skjer hvis vi, som rundt 80–90-tallet, får et krakk.

Da rammes også de som har kjøpt leilighetene til hinsides priser.

Den gang var det mange som måtte selge og satt igjen med tom gjeld som de betalte på i årevis, uten mulighet til å reetablere seg andre steder.

Vi er kommet inn i en ond sirkel, som få ser veien ut av.

Man kan bygge mer, og man må bygge mer, men folk må ha råd til å kjøpe.

Det er verdt å merke seg utspillet fra SNNs forvaltningsdirektør Stig-Arne Pettersen i Nordlys tidligere i sommer.

Der ber han meglerne roe ned et «ekstremt boligmarked».

Pettersen viser til at siden 1992, da vi nådde bunnen på det forrige store boligprisfallet, har gjennomsnittslønna økt med 147 prosent, mens boligprisene har økt med 467 prosent.

Du behøver ikke å være matematiker for å se at det bærer galt av sted.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse