Annonse
Fra fjorårets internasjonale uke i Tromsø.

Fra hjertet mitt til byen min

Musikk, dans, drama og folkekunst er ting som er globale, og er bærende elementer der mennesker møtes. Vi husker alle 46664-konserten og den magien som oppstod på «Mandelasletta».

Nå er tiden kommet der vi sammen skal jobbe for å være enda mer synlige som en by med mangfold.

Da jeg flyttet hit til Tromsø fra Harstad som student, kunne jeg oppleve musikk fra resten av verden på byens scener. Vi hadde karneval, og det fantes flere møteplasser der jeg stolt kunne diskutere kulturlikheter og mangfold med nye venner. Vi kunne si oss enige eller uenige om felles opplevelser, det være seg flerkulturelle arrangementer i Storsalen på KulturHuset, under Tromsø World Music festival, eller på Latinfestivalen No Siesta - Fiesta! I mange av disse øyeblikkene vokste det en sterk følelse av å høre til. Hvor ble disse øyeblikkene av?

Internasjonal uke har vært arrangert i mange år i juni i et samarbeid mellom blant annet FN-sambandet, UiT Norges arktiske universitet, Redd Barna og Tromsø kommune. I tillegg har lag og foreninger som jobber med internasjonale spørsmål bidratt.

I år tar vi en ny vri, som vi håper på sikt skal gjøre internasjonal uke til en folkelig, lavterskel møteplass. Vi flytter internasjonal uke til august, og initierer samarbeid med byens festivaler og kunst- og kulturinstitusjoner i tillegg til alle lag og foreninger. Vi vil lage ei uke der hele Tromsø feirer dets mangfold, der alle internasjonale lag, foreninger og innvandrerorganisasjoner kommer sammen og deler opplevelser. Det seg være folkelig kultur, dialog og debatt, film, litteratur, kunst, mat, kurs eller konferanser.

Tromsø er kjent for å være en internasjonal by, der solidaritet og antirasisme står høyt blant samfunnsverdiene våre. Likevel opplever jeg at konsertene og festivalene vi har er veldig skodd mot majoritetssamfunnet noe som er veldig bra. Men det er behov for arenaer der kulturelle opplevelser gjenspeiler det internasjonale Tromsø mer enn i kinosalene under Tromsø internasjonal filmfestival. Musikk, dans, drama og folkekunst er ting som er globale, og er bærende elementer der mennesker møtes.

Vi husker alle 46664-konserten og den magien som oppstod på «Mandelasletta». Denne kvelden der Nelson Mandela uttalte at vi alle var afrikanere, rørte ved oss alle. Opplevelsene etter «Mandela-konserten» er noe av det som i sin tid ble hengende igjen som en viktig motivasjon for å satse på internasjonal uke. En uke der mangfold og tilhørighet, internasjonal politikk og lokale spørsmål skulle bringe oss sammen.

Derfor Tromsø. Nå er tiden kommet der vi sammen skal jobbe for å være enda mer synlige som en by med mangfold. I august i år starter vi arbeidet med å skape flere inkluderende og åpne arenaer sammen.

Med ferske tilskudd fra Kulturrådet, Tromsø kommune og nye samarbeidspartnere endrer vi nå kurs for markeringen og rigger oss til over minst 10 dager, fra 13. – 23. august.

Følg Internasjonal uke i Tromsø på Facebook og aviser for program og mer informasjon om arrangementer!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse