Annonse

- Jeg syns det er usigelig trist.

Hva slags menneskesyn ligger til grunn for denne praksis? Hvorfor tar man fra mennesker det de behøver aller mest?

Tromsø 14.oktober 2015  

 

Kjære Erna!

Jeg sitter her på et nakent ordførerkontor. Det er tid for forandring. I dag fryder den ikke.

Jeg vil takke deg for den gode jobben du og dine regjeringskolleger gjør, og din varme støtte gjennom mine 4 år i ordførerstolen. Det har jeg satt stor pris på.

I min tid som ordfører har jeg opplevd mye. Det aller meste har vært svært hyggelig. Men jeg har også opplevd triste ting. Triste skjebner. Og urett begått av norske myndigheter.

Valgdagen bød på mange inntrykk for en tapende ordfører. Det uten sammenlikning sterkeste var å bli vitne til at Chuksonyedika Agbakwue - en ung mann, kjæreste, far og stefar ble hentet av 4 norske politimenn for å sendes vekk fra sitt lykkelige liv i Tromsø til en uviss skjebne i Nigeria der hans nærmeste familie er myrdet av Boko Haram.

Når du rives ut av livet ditt på denne måte og deporteres til Trandum for å vente alene i uvisshet på å bli sendt videre, er det én ting som blir viktigere enn noe annet. Det er noe så prosaisk som mobiltelefonen. Det er navlestrengen til alt du har kjært. Men hva skjer? Jo, norske myndigheter tar fra deg telefonen. I stedet får du aller nådigst lov til å ringe til noen få mennesker om dagen. På en telefon som ikke avslører nummeret sitt til mottaker. Hva som skjer når den tilmålte tid er ute? Jo da kuttes linjen momentant. Som om det oppstår teknisk feil. Men det er ikke teknisk feil. Det er norske myndigheter som bryter kontakten. Midt i en setning. Hver gang.

Den 8. september ringte Chuks meg. Loggen på mobiltelefonen min viser at vi fikk 3 minutter og 26 sekunder før linjen ble kuttet. Senere på dagen var Trandum litt nådigere; 4 minutter og 36 sekunder. Neste kveld fikk vi hele 5 minutter og 1 sekund. Prøv å legge på midt i en av dine viktigste telefonsamtaler. Det gir overhodet ikke mening.

Hva slags menneskesyn ligger til grunn for denne praksis? Hvorfor tar man fra mennesker det de behøver aller mest? Hva kan Chuks gjøre med telefonen som skader norske myndigheter? Ivareta sine interesser? Til nå har jeg tenkt at jeg er glad jeg ikke har opplevd å settes i fengsel i land der rettssikkerheten ikke er utviklet som i Norge. I dag tenker jeg at forskjellen mellom Norge og disse land nok ikke er så stor – for noen. 

28. september ringte Chuks meg igjen. Han fortalte at politiet hadde begjært forlenget varetektsfengsling med 4 uker. Ett av grunnlagene var unndragelsesfare. At han skulle gå i skjul. Chuks har aldri gjemt seg. Han har bodd sammen med forloveden og sønnen sin i boligfeltet Hamna i Tromsø. Han har trent med Skjervøy hver dag, og spilt henholdsvis hjemme- og bortekamp annenhver uke. Det ville være litt av en fallitterklæring om politiet ikke skulle klare å finne ham.

Han sa samtidig at han syns det var rart at de skulle flytte ham til en annen avdeling i leiren på Trandum for de som hadde vært der mer enn to uker. For som han sa: de forskutterer jo at jeg vil bli varetektsfengslet på ny. Jeg var enig.

Men det var ikke det som var utlendingsmyndighetenes plan.

Da Chuks´ forsvarer Marit Sæther møtte opp til varetektsfengsling i retten 29. september fikk hun følgende beskjed: Chuks er uttransportert. Ledsaget av en flau beklagelse fra politiadvokatens side.

Første gang Chuks ble forsøkt uttransportert ble det avverget. Men politiets prosedyrer var de samme. Han ble strippet for både verdighet og eiendeler. Til og med forlovelsesringen tok politiet fra ham. Den har de klart å miste. Han og forloveden har måttet kjøpe nye.

Denne gang lyktes PU. De smuglet ham ganske enkelt ut uten at verken han, hans forlovede eller advokat fikk beskjed.

Ingen skal fortelle meg at det har skjedd en misforståelse her. Her har man gått bak samtliges rygg, og frarøvet Chuks sine elementære rettigheter.

Jeg viser til Den europeiske torturforebyggingskomiteens (CPTs) merknader til Nederland i rapport av februar 2015:

The delegation was also informed that, in very exceptional cases, the removal operation

could be carried out without any prior notification of the person concerned of the precise time of the removal. Such exceptional procedures would be used vis-à-vis persons who were presenting a very high risk of self-harm (i.e. such persons are usually kept in isolation prior to their removal). The CPT would like to stress that leaving the person being removed unaware of his/her scheduled removal (and, in particular, his/her time of departure) can do more harm than good. Experience shows that instead of facilitating the process, it increases the risk of the person violently resisting the removal (and, in particular, resisting the application of means of restraint when being put under control in his/her cell). Preparing the person concerned well in advance for his/her removal has proved in the long-term to be the most humane and efficient approach (…).[1]

 

Jeg viser videre til CPTs rapport på Nederland fra februar 2015 hvor det på side 24 anbefales at de innsatte skal ha tilgang til juridisk bistand fram til flydørene lukkes på denne bakgrunn:

«As regards access to legal advice and avenues of legal recourse, the delegation noted that the detainees had kept regular contact with their lawyers throughout the whole detention period and as far the CPT could ascertain, none of the five detainees being removed from the Netherlands had lodged a last-minute application before departure, either at national or international level (i.e. the European Court of Human Rights). The delegation was however informed that no such access would be given as from the moment the deportation procedure started (i.e. the night before departure, when the detainees’ mobile phones were taken away and placed in sealed plastic bags with their personal belongings to be looked after on board by the relevant escort staff). The CPT recommends that such access be maintained until the moment of departure (i.e. until the moment the doors of the plane are closed).»

Under uttransporteringen fant PU det i tillegg for godt å iføre Chuks hånd- og fotlenker.

Så dårlig tid hadde PU at de også valgte å sende Chuks av gårde uten at han fikk malariavaksine. Dette til tross for at de visste at Chuks hadde vært så lenge i Norge at han ikke var malariaresistent. Etter at han ble uttransportert til Nigeria har Chuks blitt syk. Jeg snakket nettopp med han på telefon. Det viser seg at han har fått malaria. Dette var det siste det offisielle Norge ga han med på reisen.

Jeg syns det er usigelig trist. For Norge. For norske utlendingsmyndigheter. Men først og fremst for en mann som kom fra et land der Boko Haram hadde drept hans nærmeste familie. Til et land der det lages skrytevideoer om justissektoren. En justissektor som i dette tilfelle har blottstilt seg fullstendig.

Vi som sitter i ledende stillinger i det offentlige kan ikke til enhver tid å vite hva som foregår i våre respektive organer. Men når vi får vite må vi handle.

Denne saken har gitt meg et innblikk i en behandling av mennesker i mitt land som jeg overhodet ikke vil vedkjenne meg. Jeg har flere ganger måtet klype meg selv i armen for å forstå at det faktisk er sant.

Jeg vil be deg som statsminister om å engasjere deg i PUs saksbehandlingsrutiner. Dette handler ikke om en enkeltsak. Jeg er sikker på at andre innvandrere som ikke har det samme støtteapparat og den samme offentlige oppmerksomhet som Chuks, underkastes tilsvarende behandling, eller verre.

Dette handler om adferd som vi ikke kan være bekjent i demokratiet Norge. Også de som har oppholdt seg ulovlig i Norge har krav på anstendig behandling fra norske myndigheters side.

Jeg går av som ordfører i dag. Engasjementet mitt for dette saksfelt tar jeg imidlertid med meg i mitt sivile virke. Jeg ber derfor om at svaret ditt sendes til min privatadresse, og til min etterfølger som ordfører i byen der Chuks hører hjemme.

Med vennlig hilsen
Jens Johan Hjort
Ordfører i Tromsø

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse