Annonse
Nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre har foreslått Jens Johan Hjort som partiets ordførerkandidat. Comebacket på den nasjonale arena, var ikke spesielt vellykket, mener Nordlys.

Hjort snakker Tromsø ned

Jens Johan Hjort bør ikke bruke landets viktigste talerstoler til å spre grov feilinformasjon om Tromsø.

Fredag var Jens Johan Hjort invitert til «Politisk kvarter» hos NRK. Tema var kampen om storbyene i Norge frem mot kommunevalget om ett år.

Hjort er altså tilbake i den politiske manesjen. Det skjedde med et mageplask som det er liten grunn til å la seg imponere av.

«Tromsø ligger på 408 plass på kommunebarometeret, og da er det ikke så mange andre kommuner å ta av», fortalte Hjort til radiolytterne i hele Norge.

Det er ikke bare feil, det er veldig feil. Sannheten er at Tromsø nylig kom på 14 plass på NHOs kommunebarometer, 10 plasser opp under rødt-grønt styre.

NHO mener altså at Tromsø er Nord-Norges mest næringsvennlige kommune, et helt annet bilde enn hva Hjort la til grunn.

Hos Kommunal Rapport finnes det riktignok også en tilsvarende undersøkelse, der Tromsø er nummer 223.  Det er uansett langt unna 408.

Spørsmålet er hvor desinformert Høyres ordførerkandidat skal kunne tillate seg å være. Noen i støtteapparatet rundt ham bør utstyre ham med fakta før han slippes løs på hele Norge.

Hjort sier at næringslivet i Tromsø forlanger et politisk skifte. Det er vi slett ikke så sikre på.

Det kan selvfølgelig være sant for noen aktører i det private omsorgsmarkedet. Når det gjelder det øvrige næringslivet i Tromsø, er vårt inntrykk at angsten for de politiske alternativene er noenlunde likt fordelt.

Det gjelder ikke minst innenfor transport og samferdsel, der mange frykter hva Høyre kan finne på i kompaniskap med FrP.

Her har jo Hjort selv mye å svare for. Han var ordfører da kuvendingen om E8 ble gjennomført. Det har blitt et mareritt for byen, og Hjort har ikke tatt ansvar for en av tidenes største tabber i Tromsø-politikken.

Det er alt annet enn tillitvekkende, også med tanke på byvekst-avtalen med staten, det det hersker stor usikkerhet knyttet til hvor Høyre lander, sammen med et Frp som markerer seg på bompengemotstand.

Innenfor en viktig sektor som transport og samferdsel er det på ingen måte sikkert at Hjort kan tilby mer stabilitet og styringsdyktighet enn de rød-grønne.

Så forteller Hjort at han og Høyre skal prioritere knallhardt økonomisk. Det er interessant, når millionene nå ruller ut i økende tempo på Templarheimen. Det er verdt å minne om at denne pengegaloppen startet med at Hjort satte seg i et badekar på toppen av øya, en håpløs uegnet lokalisering for et slikt anlegg.

Hjort lover at han vil prioritere og spare der «vi kan». Det høres ganske luftig ut. Det er på tide at Hjort blir konkret og forteller hvordan han og Høyre skal få inntektene opp og utgiftene ned.

Det bør jo helst skje på en faktabasert måte. Det er slett ikke bra at Høyres ordførerkandidat skaper et grovt feilaktig bilde av Tromsø når han slipper til på nasjonale plattformer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse