Annonse
Jens Johan Hjort (H) ønsker å bli ordfører igjen. Det blir ikke nødvendigvis plankekjøring.

Hjorts andre omgang kan bli krevende

Ordføreren må utvise atskillig mer politisk disiplin enn «borgermesteren» gjorde i forrige runde.

Det går mot en spennende nominasjonsprosess i de politiske partiene i Tromsø de neste høstmånedene. I Arbeiderpartiet er det flere kandidater som kjemper om topplasseringene på valglista. Mens det i Høyre nærmest er avgjort. Jens Johan Hjort gjør et forventet comeback og er tydelig på at han ønsker seg ordførerposisjonen. Selv om ikke alle i partiet er like store fans av den tidligere ordføreren, er det neppe noen som kan gjøre Hjort rangen stridig. På ordførermålingene Nordlys har publisert denne uka, er Hjort den suverene vinner. Han vil nok innta toppen av Høyres valgliste til kommunevalget i september 2019.

Partimålingene som også kom denne uka peker mot et sterkt svekket Arbeiderparti og et Høyre som holder en klar ledelse. På venstresiden har også glansen til Rødts dyktige opposisjonspolitiker Jens Ingvald Olsen falmet voldsomt. Han og partiet har i velgernes øyne ikke bestått prøven det har vært å sitte i posisjon, sitte med ansvaret for utviklingen i Tromsø. Det er et brutalt og dypt fall for Rødt som fikk en oppslutning på 14,4 prosent ved valget og nå bare oppnår 6,5 prosent. Velgernes dom er knusende.

Med den populære ordførerkandidaten Hjort og misnøyen med det sittende regimet, ser det ut til at utfallet av valget allerede kan være klart. Det er ikke nødvendigvis så sikkert. Men sjansen er absolutt til stede for at Hjort igjen kan gjøre et brakvalg for Høyre og sikre regimeskifte neste høst. I så fall vil ordfører Hjort møte en virkelighet som er noe langt annet enn den han opplevde som ordfører i en parlamentarisk styringsmodell. I dagens formannskapsmodell er ordførerens rolle langt mer krevende enn den borgermesterrollen han hadde sist han inntok ordførerstolen.

Selv sier Hjort i et ferskt intervju med Nordlys, følgende: «Nå har jeg tross alt fire års erfaring som ordfører. Jeg er ikke politisk helt grønn lengre». Vi mener selvsagt ikke å undervurdere hvor lærenem Hjort er. Men forskjellen på de to rollene er kanskje større enn han forestiller seg. La oss nevne bare noen få av de utfordringene Hjort vil måtte møte som ordfører i dagens styringsmodell.

Han vil ha det øverste ansvaret for å gjennomføre Høyres viktigste valgløfte: Å få kontroll på kommuneøkonomien. Det innebærer blant annet å løse den nærmest gordiske knuten som de galopperende overskridelsene i helse- og omsorgssektoren utgjør. Han skal også sørge for at eiendomsskatten blir satt ned, noe som gir mindre økonomisk spillerom. Ikke minst må han samarbeide med Frp, som i valgkampen vil gå rett i strupen på Hjort og Høyre i spørsmålet om innføring av bompenger i Tromsø. Dersom han viker i denne saken, vil han velte hele Tenk Tromsø-prosjektet. Det vil i så fall være en skandale. Står han fast på Høyres linje i dag, vil Frp anse ham som en hovedfiende i Tromsø-politikken. Noe som kan bli svært krevende.

Ordføreren må utvise atskillig mer politisk disiplin enn «borgermesteren» gjorde i forrige runde. Å drive privatpraktiserende verdipolitikk kan Hjort bare glemme. Rollen han denne gang påtar seg, er av en ganske annen karakter. Og alliansen han trenger bak seg for å styre Tromsø kommune, kan bli svært uregjerlig. Tromsø trenger utvikling og kommuneøkonomien må komme på fote. Den uproduktive partikjeklingen vi altfor ofte ser, må opphøre. Det er også en hovedoppgave for vår neste ordfører.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse