Annonse
Vi båtsfjordinger får tåle det, dersom historieforfatterne en gang i fremtiden kommer til å dømme oss nord og ned for at vi overreagerte. Akkurat nå har vi en pandemi som skal bekjempes, og det krever virkelig fullt fokus, og stødig kurs. skriver ordfører Ronald Wærnes. (Foto: Inge Wahl, iFinnmark)

De hodeløse hønene og hanene

Øksa til den fremtidige granskningskommisjonen for Corona-utbruddet i Norge 2020, er plutselig i merkbar aktivitet. Hønsegården er nå plutselig stappfull av personer man kunne forvente hadde en grunnleggende forståelse av hva en pandemi er, og hva den på et øyeblikk kan forårsake av skade.

Selveste justisministeren gjør det altså klinkende klart for oss at vi ikke skal bry oss om en lov som vi nå er veldig glad for at vi har innarbeidet i vårt velfungerende og vidunderlige demokrati. Nemlig smittevernloven. 

28.02.2020: Smittevernlegen i Båtsfjord melder inn behovet som han på dette tidspunkt vurderer er nødvendig å ha på plass. Ting er tilsynelatende rolig, vi vandrer alle småplystrende rundt med en murring om at noe er galt i Kina.

12.03.2020: Store endringer i nyhetsbildet. Med ankomsten av corona til Italia, stenges skoler og barnehager over hele landet.

Båtsfjord kommune setter krisestab umiddelbart.

Uke 12, 2020, 16.-22.mars: Coronaviruset kommer som forventet til Norge, og panikken brer seg ut i befolkningen. Dette illustreres også her hjemme best ved at flere av innbyggerne (også i Båtsfjord) ser ut til å tro at den viktigste forutsetningen for å kunne komme seg igjennom dette, er å ha tilgang til enorme mengder dopapir.

Første hane dukker opp. Det er helseminister Bent Høye. Han kommer med den første av etter hvert flere advarende pekefingre til en rekke hytteeiere i enorme bolig/hyttefelt, som har forskanset seg langt hjemmefra. Jeg, og sannsynligvis mange med meg, rister litt oppgitt på hodet, og tenker som så at der de har bostedsadresse er man stablet om mulig enda nærmere naboen enn på den såkalte hytta.

Deretter går det slag i slag med den såkalte hyttesaken, og i Båtsfjord gir vi rett og slett mer eller mindre opp sentrale myndigheter, som åpenbart har mistet både kontroll og fokus. Det får vi raskt en bekreftelse på. Fylkesmannen i Troms og Finnmark tar seg nemlig tid til å be oss om å kaste bort det meste av det andre fjaset vi tydeligvis driver med, og ber oss om umiddelbart å svare på om innføringen av et forbud mot opphold på egen hytte vil være lite viktig, viktig, eller svært viktig. Nå blir vi rett og slett litt bekymret for at våre sentrale myndigheter kollektivt har vandret inn i hønsegården og mistet hodet helt, men skjønner jo hva som kommer. Helseministeren kommer til å komme med et nasjonalt forbud. Han har nemlig nå befolkningen i ryggen, når han skal forsøke å oppdra en gjeng med bortskjemte, voksne drittunger.

Hytteforbudet kommer selvfølgelig, med en presisering av at det ikke under noen omstendigheter vil gis dispensasjoner fra forbudet, bortsett fra om hytta ramler ned. Det er det ingen umiddelbar fare for i hyttevillaområdene, som heldigvis har egne firma som passer på. Ordførerne i hele landet må plutselig bruke tid og energi på dette. Vi i Berlevåg, Båtsfjord og Vardø snakker sammen, siden vi nå må forsøke å forklare fortvilte hytteeiere at selv om det var 7 av 10 fylkesmenn som svarte at dette var viktig, var ikke vi enige i det. En kjempesuksess for helseministeren der altså, hvis formålet var å gjøre en allerede fortvilet og bekymret befolkning sint, frustrert og oppgitt. Umiddelbart etter at helseministeren har vist sin handlekraft på en såpass imponerende måte, blir det ille, skikkelig ille, og spillet endrer seg fullstendig. Nå handler det virkelig om liv og helse for befolkningen, og da må man selvsagt utøve makten, og forvalte sin myndighet med ekstra stor vaktsomhet og omhu.

I kommunene rundt omkring har man selvsagt ikke brydd seg særlig om hyttetull som nådeløst blir tredd nedover hodene våre. Det er jo tross alt en global krise med historiske proporsjoner, og vi skjønner jo at denne tsunamien ganske snart vil treffe oss også. Det hjelper jo dessverre ikke hvor grisgrendt man bor, et aggressivt virus som opererer som en global pandemi, klarer å finne de fleste av oss til slutt, dersom vi ikke gjør de nødvendige tiltak. På grunn av at sentrale myndigheter har brukt mye av sin dyrebare tid på voksne drittunger og ikke oss, har vi ufortrødent jobbet døgnet rundt i flere dager. Nå har vi heldigvis fått på plass en rekke smittereduserende tiltak. Et fint og vakkert knippe kommuner har nå etablert ulike, lokalt tilpassede varianter av slike tiltak. Jeg skal nå fortelle litt om hvordan vi etter beste evne har løst krisa hos oss, i Fiskerihovedstaden Båtsfjord, kongerikets nord-østligste kommune.

Båtsfjord Havn er internasjonal, derfor har vi stengt tilgangen til våre kaier for mannskap om bord på utenlandske fartøy. Riktig nok med en nylig presisering fra politiet om at de må få gå en snartur på land for å ordne sine tamper samt motta forsyninger. Det er selvfølgelig greit. Vi har også etter hvert fått kontroll på reisende som kom via flyplassen vår, for her var det åpenbart at man ikke hadde lagt noen som helst slags føringer tidligere i linja. Folk kom hjem og fortalte at de var regelrett rystet og bekymret for at man fortsatt stod som sild i tønner, f.eks. på flyplassen i Tromsø. Vi har også etablert en liten kontrollpost på den eneste veien inn til Fiskerihovedstaden, der vi høflig, men bestemt informerer om de reglene som gjelder ved ankomst inn til bygda. De får med seg et skjema inn, der vi på enten norsk, engelsk, russisk, litauisk eller polsk også skriftlig presiserer regelverket. All godstrafikk går som normalt, både inn og ut, og transportørene ser ut til å følge de klare retningslinjene som blir gitt. Innbyggerne i våre nabokommuner Vardø, Vadsø, Berlevåg, Tana Nesseby og Sør-Varanger får kjøre fritt imellom kommunene, så lenge situasjonen er stabil og håndterlig, men vi registrerer trafikken.

Men, dette er nå et problem for sentrale myndigheter. Den store høna våkner plutselig. Og da mener jeg ikke sjefen sjøl, Erna, men tidligere kommunal- og moderniseringsminister, nåværende justisminister Monica Mæland. Dette er samme person som faktisk mener på fullt alvor at kommuner med mindre enn 5000 innbyggere ikke er «bærekraftige» nok. Hun synes det er skandaløst at kommunene selv har gjort jobben som sentrale myndigheter ikke har gjort, og er åpenbart rystet over at vi er så frekke og uoppdragne at vi har startet opp, uten å spørre henne først. Her må det vises handlekraft, og det øyeblikkelig! Hvis ikke kan vi jo miste respekten for sentrale myndigheter.

Mæland ba oss den 20. mars om å oppheve våre karantenebestemmelser. Helseministeren har fulgt dette opp, som nå har fått litt lite å gjøre. Luksus-hytteeierne har jo nå endelig skjønt alvoret, og har fryktelig fornærmet returnert til de hjemmene de ikke vil være i, mens de har lange samtaler med sine skarpskodde advokater. Inn fra sidelinjen kommer det selvsagt også en jusprofessor trampende, Hans Petter Graver. I tillegg til at han er jusprofessor, er preses i noe som heter Det Norske Videnskaps-Akademi, må vite. Han skjønner stort sett ingenting og mener bl.a. at det er «rart at Justisdepartementet ikke har gitt kommunene beskjed om lovligheten av tiltakene». For sikkerhets skyld retter også han en pekefinger mot oss ulydige, og gjør oss oppmerksom på at vi som kommune kan risikere erstatningsansvar.

Selveste justisministeren gjør det altså klinkende klart for oss at vi ikke skal bry oss om en lov som vi nå er veldig glad for at vi har innarbeidet i vårt velfungerende og vidunderlige demokrati. Nemlig smittevernloven. Denne loven legger heldigvis en trygg og sikker ramme rundt våre innbyggere, hvis det utenkelige og usannsynlige skulle skje, nemlig en global pandemi. Nå kan hvilken som helst høne og hane komme springende mot øksa til fremtidige forfattere av bindsterke historiebøker, for å få hodet resolutt hugget av. Vi har nemlig smittevernloven, hipp hurra for den!

Fredag kom en rekke av dem springende i flokk, lokket frem av Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i vår landsdels største avis, Nordlys. Han støtter nemlig nå justisministeren i fullt alvor og for åpen mikrofon. Akkurat her og nå, i dette øyeblikk i verdenshistorien er som kjent en pandemi under full utvikling, og raser vilt rundt seg. Omtrent en milliard av befolkningen på jorda nå i en eller annen form for husarrest/ karantene, Italienerne dør i et stadig akselererende tempo, og fem delstater i USA er hermetisk lukket. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim synes det nå kan være greit å skrive blant annet at «Nord-Norge står han av uten å sette opp murer mot egne landsmenn – søring-karantenen kan skape flere problemer enn den løser». Han støtter altså justisministerens holdning om at nå må vi miste kontrollen «Dette er ingen tid for å dyrke lokale revirer, eller skape unødig polarisering» sier han. Godeste Skjalg, det kan være fristende å minne deg på at sprit skal benyttes til å vaske hendene med.

I fiskerihovedstaden Båtsfjord har vi i dag, søndag 22. mars, fortsatt ingen påviste tilfeller der befolkningen er smittet av corona, og begge de som har vært innlagt på Kirkenes sykehus, er utskrevet. Men dette kommer nok dessverre ikke til å vare. Vi holder begge filetfabrikkene i gang, og fiskerne er på havet når været tillater det, for fisk er det heldigvis nok av. Vi er 2222 innbyggere. Vi har kapasitet til å lagre seks tusen tonn med frysevarer/sjømat på vårt sentralfryselager, og brukene har kapasitet til å produsere rundt 40 tonn ferdige filetprodukter hver dag. Og det er kun på ett skift, fem dager i uka. Dermed kan vi med enkle grep mer enn tredoble produksjonen, men det fordrer selvsagt flere hender i arbeid. Om nødvendig finner vi en løsning på å lære opp arbeidere utenifra, slik at de to ukene de må være i karantene kan bli benyttet til å forberede dem til produksjon. Den ene fabrikken har tatt i bruk stor grad av automatisering og robotteknologi, slik at terskelen for å kunne lære seg faget er overkommelig. I tillegg har vi stående 1,5 millioner med laks i sjøen.

Vi holder nå på med å planlegge byggingen av en bit dypvannskai til drøye 50 millioner om noen uker. Et av hotellene er jo dessverre stengt helt ned på grunn av situasjonen, men entreprenøren kan kanskje huse sine arbeidere der,? Dersom karantenebestemmelsene fortsatt er gjeldende når byggingen skal starte, kan de etter kun to uker vandre fritt rundt sammen med oss andre. I mellomtiden skal vi sørge for å få handlet til dem. Men, alle disse tingene er selvsagt avhengig av at hele gjengen på kaia og fileten holder seg friske og raske, og at de ikke blir en belastning for et skjørt helsevesen. På vårt bittelille helsesenter befinner det seg en stor mengde innbyggere som vi selvsagt må skjerme så godt vi kan mot coronaviruset.

Å tro at vi med dette bakteppet kommer til å gjøre noen som helst lempinger på våre lokale karantenebestemmelser før vår egen smittevernlege mener at det er forsvarlig, er utopisk. Gjørv-kommisjonens viktigste funn etter 22. juli var som følger:

«Tiltak på nasjonalt nivå: Kommisjonens viktigste anbefaling er at ledere på alle nivåer i forvaltningen systematisk arbeider med å styrke sine egne og organisasjonenes grunnleggende holdninger og kultur knyttet til risikoerkjennelse, gjennomføringsevne, samhandling, IKT-utnyttelse, og resultatorientert lederskap.»

Jeg spår at kommisjonen, som kanskje allerede til neste år skal starte arbeidet med å gjennomgå håndteringen av denne ufattelige katastrofen som nå så vidt er i gang, dessverre vil komme med nøyaktig samme anbefaling. Det virkelig store spørsmålet blir dermed om det vil bli noen endringer nå?

Så får heller vi båtsfjordinger tåle det, dersom historieforfatterne en gang i fremtiden kommer til å dømme oss nord og ned for at vi overreagerte. Akkurat nå har vi en pandemi som skal bekjempes, og det krever virkelig fullt fokus, og stødig kurs. Jeg ser forresten at de i går koste seg med en utepils eller tre på et folksomt Aker Brygge. I hovedstaden vår bor det 693.491 innbyggere. Som den ene der sa: «Man må jo kose seg litt». Vi får inderlig håpe at kosen varer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse