Annonse
Jeg har ikke tall på hvor mange eksamener og vitnemål som på grunn av russetida har gått gaiken i de 36 årene jeg jobbet i den videregående skolen. Og det vil fortsette hvis ikke skoleeier gjør noe drastisk for å begrense eller fjerne hele greiene, skriver lektor Erik Olsen. Illustrasjonsfoto: Kaja Baardsen

Jeg leste innlegget fra pappa Jon og tenkte: Endelig!

Det varmer et gammelt skolehjerte at en talsperson for foreldrene tar deler av ansvaret for at gode holdninger og oppførsel læres av den oppvoksende slekt.

Endelig- endelig- tenkte jeg, da jeg leste pappa Jon Edvardsens innlegg i Nordlys 31.mars om russefeiring. Endelig er det en som på vegne av foreldrene til framtidig russ med klar stemme våger å ta til motmæle mot den hodeløse galskap som hvert år dukker opp i april-mai. Endelig er det noen som plasserer deler av ansvaret for at holdninger, eller mangel på holdninger, får spre seg blant avgangselever i videregående skole, holdninger som resulterer i usmakelig og barnslig uthenging av andre. Klart og tydelig får vi vite at som far har Edvardsen en klar jobb å gjøre: «… å vise vei og rettlede. Lære dem opp i empati, respekt og folkeskikk». Folkeskikk, ja, en nesten fraværende egenskap som man ikke lenger skal framheve i dagens toleransesamfunn. «Sønnen eller datteren vår må da kunne få utfolde seg og ha det litt gøy på tampen av tretten års skolegang», tenker nok mange foreldre. Kanskje gjør de som Edvardsen antyder: «… skåler i rødvin og mimrer om den gangen de selv var russ». Ikke vet jeg, men russefeiringen er uten tvil blitt en pervertert begivenhet hver vår rundt 17. mai og ikke minst tida før. Og i de seinere år har det toppet seg med usmakelige og injurierende russelåter. Jeg har ikke tall på hvor mange eksamener og vitnemål som på grunn av russetida har gått gaiken i de 36 årene jeg jobbet i den videregående skolen. Og det vil fortsette hvis ikke skoleeier gjør noe drastisk for å begrense eller fjerne hele greiene.

I dagens skoledebatt har frafall og fravær stor plass. Mye og overdreven festing i den såkalte «russetida» fram mot eksamen fører nettopp til dette. Det skal ikke så mye til for å ødelegge for gode resultat, som ellers ville blitt oppnådd med normal oppførsel. Og, som Edvardsen påpeker, «dårlig oppførsel kommer av dårlige holdninger. Holdninger formes i sin tur av hvordan vi snakker med og om hverandre». For egen del vil jeg tilføye at holdninger læres først og fremst hjemme, over frokost- og middagsbordet og ved eksemplets makt.

Det er også blitt slik at russefeiring og russemoro er blitt big business for noen få aktører på markedet. Russeklær, effekter av forskjellige slag og dyre russebiler/busser gjør et stort innhogg i de unges økonomi. De burde heller ta noen færre kveldsjobber og få seg nok søvn enn å sløse bort penger på ei unyttig russetid.

Jeg har ikke glemt at jeg sjøl var russ og hvor moro vi hadde det. Vi gikk nok over streken et par ganger og flyttet på noen grenser. Men vi var ferdig med skriftlig eksamen da feiringa startet natt til 17. mai! I dag starter eksamen etter russefeiringa.

Vi brukte også tid på gode russeaviser og «intelligent» refsing av hverandre og fenomener i nærmiljøet. Russetoget var fullt av innslag som folk langs gatene kjente seg igjen i og lo godt av. Hvor er dette blitt av i dagens bakfyllkalaser og støyende bilkortesjer? Har ikke dagens russ kreativitet og humor nok til å more seg sjøl og oss andre på en ordentlig måte, får de heller la det være.

Det varmer et gammelt skolehjerte at en talsperson for foreldrene tar deler av ansvaret for at gode holdninger og oppførsel læres av den oppvoksende slekt. Det er nemlig ikke bare skolens oppgave, men hjemmenes. En slik pappa som Edvardsen må ha gått i en god skole.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse