Annonse
JAVEL, STATSRÅD: Helseminister Bent Høie vil legge ned de regionale helseforetakene og sentralisere sykehusmakten. I utvalget som skal hjelpe ham bor 14 av 16 fra Hamar og sørover, deriblant Sylvia Brustad (bak). Én er fra Trondheim og én fra Nord-Norge. Det er bare å gratulere... Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Høie tanker - høyt spill

Kan det ha foregått omtrent slik, en tidlig høstmorgen i Helse- og omsorgsdepartementet?

Seriøst? Sentralisere utvalget som skal sentralisere makta? Hm.

– Morn, alle.

– God morgen, statsråd. Alt vel?

– Ikke spør.

– Huffda. Noe vi kan hjelpe med?

– Jeg har lyst til å bestemme litt i dag. Noe ordentlig.

– Javel. Noe spesielt du tenkte på? Eller bare sånn generelt?

– Bare generelt, foreløpig. Men jeg er åpen for ideer.

– Tja, du har jo snakket om å legge ned helseforetakene. Kunne det være noe?

– Ja, jo. Men jeg er ikke i utredningshumør i dag. Jeg er litt sånn…jeg vil ha litt action. Ta en fight. Få opp temperaturen litt! Det har blitt så uutholdelig kjedelig etter sykehusstriden i Møre og Romsdal.

– Hva med å kombinere nedleggelsen av helseregionene med å erte på seg befolkningen på Nord-Vestlandet og Nord-Norge. Litt forutsigbart, kanskje, men det slår jo aldri feil. Blir alltid moro da.

– Hm, høres litt gøy ut. Men hvordan gjør jeg det?

– Enkelt. Du setter ned et svært utvalg som får som oppgave å se på hvordan vi kan få sentralisert makta i Helse-Norge igjen, og så utelater du alle nord for Hamar til utvalget.

– Seriøst? Sentralisere utvalget som skal sentralisere makta?

– He-he, nettopp.

– Den er sleip, altså. Men kanskje litt drøy? Saken vil jo få store konsekvenser for folk nettopp i nordvest og nord — ikke minst for den samiske befolkningen. Jeg mener, hvis vi flytter makten nedover hit igjen, er det jo nesten absurd at folk nord for Hamar ikke får være med på prosessen?

– Nettopp.

– Ojojoj. Husk at Oslo-regionen allerede forsyner seg av 60 prosent av midlene til spesialisthelsetjenesten i Norge. Da blir det ramaskrik hvis vi flytter enda mer makt sørover. Dessuten: Helse Nord funker jo egentlig ganske bra for folk nordpå.

– Ja-ja. Det var bare et forslag.

– Ikke ta det sånn, da. Det var fint tenkt altså. Men litt ekstremt bare. For jeg kommer til slutt å måtte snu og gjøre om på det, og da ser jeg jo bare dum ut.

– Javel, statsråd. Vi tenkte bare at de jo er så glade i å krangle der oppe. Ikke minst med hverandre.

– Hvis ikke…

– Ja, statsråd?

– Jeg liker jo tanken. Jeg tror bare vi kan få enda mer temperatur hvis vi er litt mer…snedige. He-he, hør her: Hva om jeg setter sammen et utvalg på…la oss si 16 personer. Så plasserer jeg inn én fra Trondheim og én fra Nord-Norge. Og 14 herfra, sør for Hamar. Da er jo «hele landet representert». Og når sutringen fra Nord-Norge kommer veltende, er jeg uangripelig. De har jo fått folk i utvalget!

– En klassiker, statsråd!

– Da gjør jeg det. Og når de likevel ikke gir seg — og banneordene hagler sørover — kommer resten av landet til bare å riste på hodet over de sutrete nordlendingenes trang til å skape nord-sørkonflikter av alt mulig. Igjen.

– Genialt, statsråd. At vi ikke tenkte på det selv.

– Mange takk. Men jeg har mer: Når stormen er på sitt sterkeste, kommer selve genistreken.

– Hvilken da, statsråd?

– Vi må finne en måte å sette folk i Nord-Norge opp mot hverandre, så blir de opptatte med sitt i årevis framover. De er jo så glade i å krangle der oppe, spesielt med hverandre. Et eller annet kutt, eller noe som skaper bråk mellom Bodø og Tromsø. Kanskje en fusjon mellom Nordlandssykehuset og UNN?

– Nå er du infam, statsråd.

– Ja-ja, det var kanskje litt drøyt. Men rolig, det er så lett å finne noe der. Det tar vi over en kjapp lunsj til uka.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse