Annonse
Zdenek Ondrasek, Lasse Nilsen og Jonas Johansen jublet for opprykk til eliteserien søndag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Holder dette TIL-laget i eliteserien? Jeg tviler

Skal TIL etablere seg i eliteserien igjen må vinteren brukes godt. Enten gjennom gode spillersigneringer, eller en betydelig nivåheving gjennom trening av dagens tropp.

Det er uansett helt åpenbart at de neste månedene må brukes godt for å ruste TIL foran eliteseriegjensynet, og da helst med solide forsterkninger i alle lagdeler.

Gratulerer med opprykk, Tromsø IL!

Det betyr enormt for TIL å være tilbake i eliteserien, på alle områder. Det er bare å se på tilskueroppslutningen på Alfheim i år. «Glissent» er kanskje en for snill beskrivelse av publikumsoppmøtet. 1.divisjon har rett og slett ikke slått an blant et etterhvert godt vant fotballpublikum i Tromsø, og det er ikke så rart. Obligatoriske kamper mot Bærum, Nest Sotra og Ull/Kisa fenger ikke like mye sesongen etter at Tottenham og Besiktas spilte Europa League-kamper på Alfheim. 

Nå er TIL endelig tilbake. Og kan neste sesong se frem til møter med Molde, Rosenborg og Strømsgodset, med kanskje hele fotballnasjonens store kjæledegge Martin Ødegaard, så fremt han ikke havner i en europeisk storklubb i januar. Det vil garantert løfte oppmøtet og stemningen på Alfheim.

Spørsmålet som melder seg er om TIL er rustet for å etablere seg i eliteserien igjen. Da klubben rykket opp fra 1.divisjon sist, i 2002, ble 2003-sesongen er lang kamp for å berge plassen, som Arne Vidar Moen reddet med sin scoring på overtid av overtiden i siste serierunde, borte mot Rosenborg. For øvrig et Rosenborg-lag som fullstendig styrte norsk fotball da, for å sette «mirakelet» i perspektiv. 

TIL hadde lenge et veldig solid preg over seg i 2014. Det var en god poengfangst, uten at laget blendet noen i sesonginnledningen. Det ble betydelig bedre i den andre tredjedelen av sesongen. Men fem strake bortetap i høst, med flere store spillemessige skuffelser, har ødelagt litt av inntrykket.

Hvem skal bære et TIL-lag i eliteserien, og sørge for nok poeng til at ikke «Gutan» blir et heislag i årene som kommer? Har dagens TIL-stall gode nok spillere og bred nok tropp til å takle den utfordringen?

Jeg tviler, slik det er i dag. Mange har potensial til å gjøre det. Enkeltspillere som Remi Johansen, Thomas Kind Bendiksen, Magnus Andersen, Hans Norbye, Thomas Drage, Zdenek Ondrasek og Morten Moldskred har alle levert veldig bra i eliteserien i flere perioder. Men da den samme gjengen skulle dra lasset i fjorårets høstsesong, var de ikke gode nok for oppgaven, og TIL rykket ned etter fjerdeplass i 2012. 

Da var savnet etter de spillerne som i hovedsak dro lasset i suksessårene 2010, 2011 og 2012 borte, i Ruben Yttergård Jenssen, Kara Mbodj, Fredrik Björck og Sigurd Rushfeldt. Og har dagens bærebjelker overbevist i år om at de er klar for den oppgaven? Tja. Jeg er helt ærlig ikke helt sikker.

Benny Lekström har hatt mange svake innvolveringer i år. I eliteserien vil feilene, hvis de fortsetter i samme hyppighet, bli mye mer kostbare. Simen Wangberg er den som har overbevist mest i de bakre rekker, men spiller i Tromsø fordi han ikke klarte å etablere seg i Brann, som plages med å berge plassen i eliteserien i år. Henrik Gjesdal har utvilsomt potensial, men den 21-årige bergenseren har også vist svakheter i forhold til tempo og valg som rokker ved inntrykket om at han er klar for å spille og levere regelmessig i eliteserien. Og 36-årige Miika Koppinen har mye viktig rutine med seg, men begynner å preges av et langt fotballiv på toppnivå, og spiller og trener ikke like mye som før.

Kent-Are Antonsen og William Frantzen er de unge spillerne i dagens TIL-tropp som har fått bra med spilletid i årets 1.divisjon. Er de gode nok for å spille på et lag som tar mange eliteseriepoeng? Jeg vet ikke.  

I dagens TIL-tropp er åtte av 21 spillere 21 år og yngre. Talentene er der i Lasse Nilsen, Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen og Lars Herlofsen, pluss nevnte Antonsen og Frantzen. Er de klar for å bidra til tellende resultater i eliteserien, når sjansene i 1.divisjon har vært relativt få? For det er den rutinerte og etablerte kjernen i troppen som har sørget for opprykk. Snittalderen i TILs startellevere i år er 26,4 år (krever innlogging).

Det er voksent.

Steinar Nilsen og Bård Floviks oppgave i 2014 handlet om å få TIL tilbake i eliteserien på første forsøk. Det har de klart, selv om økonomien har blitt justert ned kraftig i løpet av de siste årene. Sånn sett har de levert mer enn godkjent.

Økonomijusteringen er helt nødvendig for at TIL skal ha en drift som går rundt. Men comebacket i eliteserien betyr ikke at trenerteamet får disponere så veldig mye mer. De må i hovedsak klare seg med det de har i dag, men kan hente inn spillere som passer i forhold til de økonomiske rammene og justere med noen ut for å hente nye inn.

I 2015 blir oppgaven å etablere TIL i eliteserien. Skal Nilsen og Flovik lykkes med det er de etter min mening nødt til å lykkes med gode spillersigneringer. For dette TIL-laget trenger bærebjelker som holder i eliteserien, og de trenger flere av dem.

En ting er kontraktsusikkerheten rundt Thomas Kind Bendiksen og Hans Norbye. Det er spillere som absolutt kan være med på å bære TIL på et høyere nivå, sammen med Remi Johansen, Simen Wangberg, Magnus Andersen, Thomas Drage og Zdenek Ondrasek. Men basert på årets sesong er jeg langt fra overbevist.

Alternativet er at spillerne tar det steget i løpet av vinteren og oppkjøringen foran neste sesong. Det er fullt mulig, og unge spillere kan utvikle seg raskt. Men er det realistisk å forvente etter det man har sett i år?

Steinar Nilsen har vist i sine TIL-perioder at han får resultater, og har vunnet omtrent halvparten av TIL-kampene som trener til nå. Det vil ikke være noe press eller forventninger om at TIL skal blande seg inn på øvre halvdel neste år. Det er utvilsomt en fordel. 

Men det er uansett helt åpenbart at de neste månedene må brukes godt for å ruste TIL foran eliteseriegjensynet, og da helst med solide forsterkninger i alle lagdeler. Og med de økonomiske rammene TIL har, så krever det prestasjoner i toppklasse av sportssjef Svein-Morten Johansen og trenerteamet Steinar Nilsen/Bård Flovik.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse