Annonse
Superstjernen Matt Damon har nettopp landet på Svolvær lufthavn for å spille inn film i Lofoten. Kan Paramount Pictures bilder fra Trollfjorden, kombinert med pengestøtte fra den norske stat, føre til at flere internasjonale filmgiganter vil spille inn filmer i nordnorske omgivelser? Foto: Henning Johnsen, Lofotposten

Hollywood - i Nord-Norge?

Filmfolkene besøkte flere steder her i landet, hvor Trollfjorden var siste stopp. Men da sa både produksjonsdesigner og fotograf:

- This is the place!

Paramount Pictures har valgt noe av det mest spektakulære vi har av natur i Nord-Norge, nemlig Trollfjorden.

Svolvær står på ende i disse dager. Det er nemlig ikke hverdagkost at superstjerner som Matt Damon ankommer byen. Nå dreier det seg om innspillingen av Hollywood-filmen “Downsizing”. Men det dreier seg egentlig om mye mer enn det. For kan Paramount Pictures bilder fra Lofoten, kombinert med pengestøtte fra den norske stat, føre til at flere internasjonale filmgiganter bestemmer seg for å spille inn filmer i nordnorske omgivelser?

Paramount har valgt noe av det mest spektakulære vi  har av natur i Nord-Norge, nemlig Trollfjorden, for denne filmen. Vi tok en helgerunde med småbåt inn under de stupbratte bergene, og så noen små kulisser innerst i fjorden. Det minnet om en cowboy-landsby, litt slik vi husker fra western filmer. Bare vegger, ingen tak, og det hele skal brettes pent sammen og fraktes bort, når innspillingen er ferdig. Men da har den lokale leverandøren tjent sine kroner på prosjektet.

 

For her kjøpes det tjenester lokalt. Problemet er ikke at lokale næringsaktører ikke får solgt varer og tjenester, men mer om de er i stand til å levere de kvanta og spesielle ting som etterspørres, enten det dreier seg om magnumflasker med champagne, eller hester. Sistnevnte har filmselskapet leid inn fra Senja. Og så går det hardnakkede rykter om at Polet i Svolvær solgte like mange magnumflasker champagne på en dag, som man ellers gjør i løpet av et helt år. De er formodentlig lagt på kjøling til innspillingen er over i Lofoten.

Det er ingen tvil om at Nord-Norge har ufattelig mye å by på for filmindustrien. Vi har minst like spektakulær natur som New Zealand, som fikk en kolossal opptur for reiselivsnæringen, etter at “Ringenes Herre” ble spilt inn der. Vi står definitivt heller ikke noe tilbake for Skottland, som er et annet yndet område for filmselskapene. Men vi har den ulempen at vi er et høykostland, og når budsjetter skal vedtas, taper vi for de økonomiske realitetene.

 

Derfor er den nye insentivordningen fra staten så viktig. Den kom inn på Kulturdepartementets del av statsbudsjettet i fjor, og har allerede hatt stor virkning. Ordningen fungerer slik at filmselskapene får tilbake inntil 25 prosent av beløpet de kan dokumentere å ha brukt i Norge. Ordningen gjelder i praksis utenlandske selskap, fordi den ikke kan kombineres med norsk produksjonsstøtte. Ved første tildeling fikk “The Snowman”, basert på Jo Nesbøs roman, og Paramounts “Downsizing” rammetilskudd. Uten dette ville ikke Norge blitt valgt, ifølge produsent Mark Johnson.

 

Så kan man selvsagt innvende: hvorfor skal den norske stat sponse amerikanske filmgiganter? Vel, oljeselskapene får adskillig mer enn 25 prosent igjen fra staten for sine borekostnader, og dette kan være Norgesreklame så det holder.

Dessuten, andre land har hatt slike insentivordninger lenge. I Norge skal ordningen bidra til å øke antall internasjonale film- og serieproduksjoner, for å fremme norsk kultur, historie og natur, som det heter. Men den skal også bidra til økt erfaring og kunnskap i norsk filmbransje.  Ifølge Norsk Filminstitutt er det stor interesse blant seriøse internasjonale og norske produsenter for ordningen.

 

Det er mye som skal klaffe for at Lofoten og Nord-Norge skal skaffe seg posisjon som filmlokasjon. Blant annet er det viktig med godt samarbeid med så vel næringsliv som lokale myndigheter. I Svolvær har dette blant annet ført til at Vågan kommune satte ny saksbehandlingsrekord med hensyn til landingstillatelse for helikopter. En søknad som ville blitt innvilget uansett, vel og merke, om enn ikke like raskt.

Hva filmen handler om? Ifølge vaskeseddelen er det en sosial satire om en mann som innser han vil få et bedre liv om han krymper seg selv. Regissør er Oscar-vinner Alexander Payne, som også i “Downsize” har vært med og skrevet manus.

 

I manus er handlingen lagt til Norge, og Payne ønsket å spille inn filmen her. Filmfolkene besøkte flere steder her i landet, hvor Trollfjorden var siste stopp. Men da sa både produksjonsdesigner og fotograf:

- This is the place!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse