Annonse
FORDOMMER: - I dag er det muslimer og romfolk som har fått rollen som skyteskive for våre fordommer, skriver spaltist Roger Solheim.

Holocaust på norsk

I dag er det muslimer og romfolk som har fått rollen som skyteskive for våre fordommer. I kommentarfeltene på nettet florerer hatet.

I ferien fikk jeg endelig lest Marte Michelets velskrevne verk om jødeforfølgelsene under andre verdenskrig, og om hvordan norske jøder ble deportert med hjelp fra ivrige nordmenn.

Den systematiske nedslaktingen av jødene var ikke et resultat av en enkelt manns galskap. Som Michelet skriver: Det finnes ingen 'smoking gun' - en enkeltstående ordre om å ta livet av jødene. Holocaust var mer et resultat av strømninger i samfunnet, som på et tidspunkt fikk fritt utløp.

Utviklingen skjedde gradvis og systematisk. Reaksjonene på alle forordninger som ble iverksatt mot jødene ble nøye overvåket av nazistene. Man ønsket ikke å gjennomføre tiltak som kunne bidra til motsand i brede lag av befolkningen. Motstanden ble på den måten sakte men sikkert brutt ned. Til slutt var det bare å slippe rovdyrene ut på enga.

Tusenvis av tyske jøder flyktet til andre land som følge av nazistenes brutalitet. En internasjonal konferanse for å finne løsninger på flyktningestrømmen i 1938 ble resultatløs. Ingen land ville ta imot. Heller ikke Norge.

Beslutningen om å deportere de norske jødene ble tatt på kort varsel, og effektivt ekspedert av norsk politi. En novemberdag i 1942 la troppeskipet Donau fra kai i Oslo. I lasterommet på skipet som forlot Aker brygge var det 532 norske jøder.  

Ingen aviser, heller ikke de illegale, omtalte denne dramatiske massedeportasjonen.

I dag er det muslimer og romfolk som har fått rollen som skyteskive for våre fordommer. I kommentarfeltene på nettet florerer hatet. Det er kun de mest aggressive og ekstreme som uttaler seg, men de høster helt sikkert anerkjennende nikk i bredere lag av befolkningen. For vi har alle fordommer. Også vi som sier at vi ikke har det.

Heldigvis er ikke diskriminering av folkegrupper eller religioner i dag offisiell politikk, verken i Norge eller andre land i Europa. Men politiske partier som er tuftet på nasjonalisme og fremmedfrykt har hatt vind i seilene lenge.

Michelets bok bør være obligatorisk lesning. Den beskriver hvordan enkeltmennesker sto opp for jødene og reddet hundrevis fra den sikre død.  

Men den sier også noe om hvordan hat, fordommer, stigmatisering og likegyldighet kan utvikles til en dødelig cocktail når vi ikke lenger ser hver enkelt, men behandler folk som en gruppe.

Totalt 772 jøder ble deportert fra Norge. Kvinner, barn og eldre ble sendt rett i gasskammeret da de ankom Auschwitz. Menn mellom 15 og 45 ble satt i hardt arbeid, og de aller fleste omkom etter kort tid av utmattelse eller sykdom.

Kun 34 vendte tilbake i live.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse