Annonse
Illustrasjonsfoto: scanpix

Det som hører hjemmet til

Kvinner kan studere, jobbe, være politiker og administrerende direktør så lenge vi vasker gulvene våre selv, skriver Ragni Løkholm Ramberg.

Vi burde gi litt mer faen, og gjør litt mindre husarbeid. Og menn burde gjøre litt mer husarbeid. Sånn generelt.

NRK har undersøkt nordmenns vaner og holdninger til en rekke gjøremål som tradisjonelt har vært gjort på egenhånd, som stadig flere velger å kjøpe fra profesjonelle aktører. Det NRK har undersøkt er: vaskehjelp, leksehjelp, middagsingredienser levert på døra, catering og tjenester fra interiørarkitekter. Det kunne vært interessant å spørre NRK om hvorfor de ikke har undersøkt om nordmenn fremdeles maler huset selv, hugger ved selv, skifter dekk/mekker på bilen og gjør sitt eget snekkerarbeid.

Det må kunne antas at NRK forsøker å drive med folkeopplysning. Dessverre ender det hele som lite relevant, fordi de snubler i kjønnsstereotyper og en forutsigbar og velbrukt mal, som utelukkende er egnet til å forsterke kjønnsrollemønsteret.

Jeg mener at NRK her – riktignok trolig ubevisst (eller bevisstløs, om du vil)– er styrt av den ikke uvanlige oppfatningen at tradisjonelt «kvinnearbeid» som hører hjemmet til er noe vi burde gjøre selv – mens arbeid som tradisjonelt er gjort av menn, er av en slik karakter at det krever særskilt kompetanse. Denne kompetansen er det da helt naturlig at man betaler for.

Det problematiseres langt mer over det å betale for husvask enn å få de samme gulvene pusset eller slipt. Hvorfor er det slik? Den eneste store forskjellen på denne type arbeid i forhold til annet arbeid «i hjemmet» skriver seg til hvem som tradisjonelt har utført det – og fremdeles i dag gjør det. Det er kvinner. Og vi skal helst vaske de gulvene med glede – utav kjærlighet til mannen/barna/hjemmet.

Det moraliseres mye om kvinners valg. Enda i dag ser vi det på en rekke områder – hvor lenge vi ammer barna våre, hvor mye vi jobber, hvor mye permisjon vi har, hvor mange barn vi får, hvorvidt vi tar abort, hva vi har på oss, hvordan vi ordlegger oss, hvor mye husarbeid vi gjør og hvor mye husarbeid vi ikke gjør. Det er fremdeles underlig for meg, at det skal være så stor forskjell på menn og kvinner på disse områdene. Vi har selv hatt vaskehjelp – i en tomannsbolig og uten barn. Jeg fikk da høre at jeg burde vaske mine egne gulv. Da vi senere til samme bolig kjøpte inn tjenester med å få malt et tilbygg, var det ingen som hadde innsigelser mot dette.

Dagens kvinner er på mange måter fri og likestilt med menn. Vi kan studere og jobbe så mye vi vil, reise verden rundt, være politikere og administrerende direktører, uttale oss i det offentlige, styre selskaper og ha yrkeskarriere og barn på en gang. Så lenge vi vasker gulvene våre selv.

Aller helst burde jo kravene vi stiller til oss selv hva gjelder hvor pene og rene hus og barn vi skal ha, senkes betraktelig. Vi burde gi litt mer faen, og gjøre litt mindre husarbeid. Og menn burde gjøre litt mer husarbeid. Sånn generelt. I tillegg er det, i mine øyne, ikke bare helt uproblematisk å kjøpe renholdstjenester, det er for mange en nødvendighet for å få hverdagen til å gå opp – og det er en forutsetning for likestilling.

 

Sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye kommenterte i en artikkel noen av NRKs funn hva gjelder hvilke tjenester vi kjøper, og den utvikling NRK har funnet. Øye mener det er «snobberi» å sette bort det hun kaller «hverdagsoppgaver». Jeg undres om hun synes det er snobberi ikke å skifte til vinterdekk selv. Jeg har mine tvil.

– Jeg mener man må ta tilbake noe av det som hører til i hjemmet, som for eksempel å vaske gulv eller å arrangere bursdag. Det gir en glede å mestre det selv. Så får du heller droppe noen av de aktivitetene du gjør ute, du får droppe en yogatime eller enda en tur på kafé med venninner, sier Øye i sin kommentar.

Det er vel neppe mennene hun henvender seg til. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse