Annonse

Horribelt utspill om cruiseanløp fra nordnorske ordførere

Etter stor folkelig motstand i Verdensarvfjordene, og i byer som Oslo og Bergen, har disse stedene varslet nye krav til cruisetrafikken: Alle anløp skal være utslippsfrie og med landstrøm fra 2026.

Cruisenæringen begynner å ta signalene, og ny teknologi vil tvinge seg fram. Lokalbefolkningen jubler. Alle forventer at andre, norske cruisedestinasjoner, som de i Nord-Norge og på Svalbard, støtter dette og følger opp med lignende krav.

Men neida! I et innlegg på reiseliv.no og på nordnorskdebatt.no fra femten nordnorske ordførere, fra Sør-Varanger via Tromsø til Brønnøysund, beskrives de nye kravene sørpå som en mulighet for økt aktivitet i sine havner og ønsker utslippsverstingene velkommen nordpå.

Nordlendingene skal altså overta lokalforurensningen og klimagassutslippene som har gitt folkeopprør i sør.

I stedet for å være med å på presse på for ny og utslippsfri teknologi for disse klimaverstingene (cruiseskip har mer utslipp per passasjerkilometer enn flytrafikk), vil de nordnorske ordførerne hjelpe til med å forlenge levetiden til fossilskipene.

Dette blir ekstra ille når vi tenker på at klimaendringene vil merkes mest nordpå med opp til 10 graders temperaturøkning på Svalbard og 6 grader i Nord-Norge i dette århundret. Da blir det ikke mye nordnorsk vinter igjen å vise frem.

Nå må innbyggerne nordpå komme på banen og protestere før det er for sent. Kravene som stilles til anløp sørpå må gjøres nasjonale.

Det kan ikke være slik at det som er for skittent sørpå, er godt nok for folk i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse