Annonse
"PLATTGATTER": Hotellet som skal oppføres i Tromsø ligger dessverre milevis fra å være noen estetisk nytelse. Noen sammenligner det med en 38 meter høy stråleovn, klint inntil Tromsøbrua, andre med et gigantisk parkeringshus. Foto: Vervet

Tromsøs nye signalbygg, hot or not?

Når man først skal føre opp et signalbygg i byen, melder spørsmålet seg: hvorfor må det være så himla stygt? Hvorfor må det fortone seg som en uinntakelig festning av betong, stål og gitter?

Om det ellers blir endringer på utseendet, skal det god fantasi til for å forestille seg at det kan bli verre.

(Kommentaren er oppdatert 9. oktober)

Den lille knorten av et heishus på toppen av det planlagte hotellet er blitt gjenstand for heftig protest fra fylkeskommunen.

Det helhetlige uttrykket i det 38 meter høye bygget er det visst ingen som bryr seg om.

Men dette bygget vil være noe av det første man møter når man ankommer Tromsø, nær sagt uansett hvilken retning man kommer fra. Og når man først skal føre opp et signalbygg i byen, melder spørsmålet seg: hvorfor må det være så himla stygt? Hvorfor må det fortone seg som en uinntakelig festning av betong, stål og gitter?

Prosjektet er som det pleier å være når et nytt bygg skal lanseres. Utbyggerne smykker seg med begreper som «design» og «high end firestjernerskonsept» om hotellet som skal ruve på Vervet. Det har til og med fått navnet «Plattgatter» av arkitektfirmaet som har tegnet det.  

Plattgattere kan være riktig så vakre båter, en estetisk nytelse med flatt akterspeil, ekstra fornemme om de er bygd i eik og mahogni.

Hotellet som skal oppføres i Tromsø ligger dessverre milevis fra å være noen estetisk opplevelse. En 38 meter høy stråleovn, klint inntil Tromsøbrua, er det noen som hevder. Andre sammenligner det med et gigantisk parkeringshus.

Vervet er et spennende og viktig byutviklingsprosjekt i Tromsø. Det er bra for byen å få dette høyst tiltrengte løftet. Et tidligere industriområde er i ferd med å bli totalt forvandlet til en moderne bydel med boliger, barnehage, nærbutikk, bakeri, lekeplass og fellesarealer, samt en flott restaurant i det gamle Maskinverkstedet.

Hotell blir det også, et bygg vegg i vegg med Tromsøbrua, og nesten like høyt som bruas toppunkt. Prislappen for tre hundre rom, Nord-Norges største konferansesal og mye mer, kommer trolig på 700 millioner kroner. Hotellet skal etter planen drives av den internasjonale hotellkjeden Marriott.

Nå har prosjektet støtt på kvist. Utbyggerne har søkt om dispensasjon fra reguleringsplanene for området, som ble vedtatt i fjor. Årsaken er at de vil ha plass til tekniske installasjoner på taket, et mindre oppbygg med heishus og tørrkjølere.

Det går ikke fylkeskommunen med på. Høydebestemmelsene i reguleringsplanen skal ikke fravikes, og dersom kommunen skulle finne på å si ja til utbygger, vil fylkeskommunen vurdere å klage på vedtaket, heter det i korrespondansen mellom partene.

Nå er det neppe noen som vil plages av det lille heishuset på toppen, resten av hotellbygget tatt i betraktning. Men det er unektelig interessant at det er nettopp denne «knorten» på et par meter, altså det som handler om planverk og juss, som blir gjenstand for protester.

Hvordan hotells arkitektur vil presentere byen, hvilket førsteinntrykk det gir, om det passer inn med hensyn til gamlebyen nedenfor, osv. er ikke tema.

I Tromsø har det dukket opp flere bygg de seinere årene, som har blitt gjenstand for kritikk og store diskusjoner. Ikke minst der bygningene beviselig har forandret utseende ganske betydelig, fra godkjente tegninger til ferdig resultat.

Nå vil kommunen sette arkitektur og estetikk på dagsordenen. I byutvalgets møte neste uke kommer det opp et forslag om retningslinjer for å sikre estetiske kvaliteter i plan- og byggesaker i Tromsø. Politikerne, med utvalgsleder Tone Marie Myklevoll (Ap) i spissen, vil ha et styrket fokus på arkitektur og estetikk, med spesiell vektlegging på at byggetiltak skal gjennomføres i tråd med planene som på forhånd er presentert.

I tilfellet hotell «Plattgatter» synes høyden å være et problem på skissene. Bygget er blitt lite og folk veldig store. Om det ellers kan bli endringer på utseendet, skal det god fantasi til for å forestille seg at det kan bli verre.

Etter at kommentaren ble publisert første gang, har ikke svarene fra tromsøværingene latt vente på seg: -Ka dokker trur når måsen oppdage alle DE reirplassan? Måseplagen er enorm i Tromsø i hekketida. Kanskje det hadde vært lurt med litt lokalkunnskap i planleggingen?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse