Annonse

Hovedstaden vi ler av

Norge har fått en hovedstad som begynner å minne om et eget land.

Vi som bor ute i dette langstrakte landet, lurer på hvorfor Oslos byråd nå gjør sitt beste for å unngå at hovedstaden skal bli elsket av Norge.

Et lite og rart land kalt Oslo, en enklave innerst i en fjord, med egen regjeringssjef, som fraktes rundt som en ekte statsleder av privatsjåfør i en luksuriøs bil.

Dette landet (Oslo) utgjør 454 kvadratkilometer og består av 650.000 innbyggere, ledet av regjeringssjef Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet. Oslo er omgitt av et annet og ganske stort land (Norge), bestående av 384.000 kvadratkilometer med nesten 4,5 millioner innbyggere.  

De to landene deler kongehus, forøvrig viser det seg på flere områder å være ganske ulik praksis mellom nabolandene.

For eksempel: I motsetning til landet Oslo er det i landet Norge ikke slik at politikerne tvinger sine undersåtter til å sykle eller bruke kollektivtransport i stedet for å kjøre bil, mens de selv benytter en dyr og forurensende luksusbil med egen sjåfør.

Det kan være grunn til å dra fram dette perspektivet, for helt konkret å minne Raymond Johansen og byrådet om at Oslo ikke er alene i Norge, men hovedstad for et helt land.

Måten Oslos politiske ledere opptrer på, er i høy grad med på å forme vårt bilde av hovedstaden. Og dessuten, det forteller også noe om hovedstadens forhold til resten av landet.

Det sies at det eneste som forener hele Norge, er forakten for hovedstaden vår. Det er ikke sant. Mange nordmenn er oppriktig glade i Oslo, og ønsker seg en hovedstad å være stolt over.

Men akkurat nå kjenner vi ikke hovedstaden vår igjen. Vi har fått et Oslo med en ledelse som opptrer narraktig, som vi ler av. Latteren gjaller fra Egersund i sør, via Kristiansund i vest, og helt nordover til Hammerfest.

Dette gjør dessverre noe med selve nerven i forholdet mellom en hovedstad og resten av et land.  For når hovedstadens politikere kun opptrer som om de er en hovedstad for seg selv, har den mistet sin nasjonale kraft.

Norge trenger ikke to regjeringer samlet i Oslo. Vi har behov for en regjering for landet, og dernest et kommunestyre som skal ivareta både innbyggernes interesser og i tillegg rollen som hovedstad for oss alle. Landet har som vi alle vet allerede en regjering, og den ledes for tiden av Erna Solberg.  

Ganske mange synes det er ubegripelig at det Ap-ledede byrådet i Oslo ikke forstår disse enkle sammenhengene. Jeg kjenner ikke Oslos lokalpolitikk godt nok til å spekulere i årsakene til at en slik total bobletilværelse kan oppstå.

Men vi som bor ute i dette langstrakte landet lurer på hvorfor Oslos byråd, etter å ha tiltrådt sist høst, har brukt all sin kraft på å unngå at hovedstaden skal bli elsket av Norge. I stedet styrkes inntrykket av hovedstaden som fjern, distansert og seg selv nok.  

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier at sakene i nyhetsbildet de siste ukene nå rammer Arbeiderpartiet over hele landet.  

Det har han helt rett i. Ap-velgerne har aldri hatt sansen for det pompøse. Velgerne merker seg dessuten at Raymond Johansen ikke er noen hvem som helst i Arbeiderpartiet.  Han har inntil nylig vært partisekretær, en av partiets mektigste aktører.

Ap-tillitsvalgte over hele landet har grunn til å være bekymret over et Ap-ledet byråd i Oslo som, akkompagnert av massiv medieomtale og et ensomt selvbilde, demonstrerer avstanden mellom liv og lære på en helt unik måte.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse