Annonse
ENDRET MENING: Statsråden i møter med akuttmedisinsk personell i Tromsø sist lørdag. Her møtte han fagmiljøet som mener de står i en alvorlig situasjon. Etter møtene sa Høie at situasjonen er langt mer alvorlig enn tidligere forespeilet. Foto: Ivan Ortegon/Nordlys

Høy risiko for Høie

Hvis en facebook-post holdt på å utløse regjeringskrise, hva med et dødsfall som følge av at Bent Høie har mistet kontrollen over luftambulansen i Norge?

SV, Rødt, Sp og Ap har tirsdag gjort det klart at de vil skrote kontrakten med Babcock, og lyse ut anbudet på nytt.

Kritikken fra opposisjonen rettes både mot måten anbudet i den samfunnskritiske tjenesten er utført på, og den rollen styreleder Marianne Telle i Helse Nord har spilt i saken.

Telle signerte en kontrakt der selskapet Bedriftskompetanse (hvor hun er direktør) skal rekruttere personell til Babcock, før anbudet ble avgjort. Helse Nord er en av de største eierne i Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for driften av tjenesten og anbudet.

Selskapet som tapte anbudet, Lufttransport, vurderer nå rettslig etterspill etter at nye opplysninger om Telles habilitet ble kjent i Dagens Næringsliv tirsdag. Helse Nord tilbakeviser at Marianne Telle har kunnet påvirke anbudsprosessen, og sier hun ikke har blandet roller.

KrF spiller en nøkkelrolle i saken den neste uken. Olaug Bollestad, en ivrig forkjemper for et likeverdig helsetilbud i distriktene, er nå leder i Helse-og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun er svært kritisk til at flyene står på bakken, men KrF sitter foreløpig på gjerdet, og avventer helseministerens redegjørelse tirsdag i neste uke.

Så langt tyder lite på at helseminister Høie - selv om han holder døren på gløtt - vil gå aktivt inn og terminere kontrakten med Babcock. Han peker på helseforetakene og gir inntrykk av å stole på nødløsningene som er satt i verk, hvor blant annet forsvarets helikoptre blir satt inn for å fly akutt syke mennesker. Men fastleger i Finnmark mener helikoptre aldri kan erstatte et fly. Det handler om tid og rekkevidde.

Bollestad, Hareide og resten av KrFs stortingsgruppe vet naturligvis at det som skiller saken fra å være en stor helsepolitisk skandale, til å bli et spørsmål om regjeringens liv, er at et lite barn i kuvøse fra Finnmark ikke rekker frem til sykehuset i tide.  

Det gir noen andre perspektiver enn facebook-posten som nylig holdt på å utløse regjeringskrise .

Et dødsfall vil synliggjøre de fatale konsekvensene av at helseministeren, med det øverste ansvaret, har mistet kontrollen over luftambulansen i Norge.

Dette vet både Høie selv, statsminister Erna Solberg, og selvfølgelig også KrF-leder Knut Arild Hareide. Tar KrF sjansen på å være partiet som sitter igjen med svarteper?

Det kan ikke utelukkes at Hareide vil gi helseministeren en sjanse til å ta grep og komme opposisjonen på Stortinget i forkjøpet - før Hareide og KrF stemmer for forslaget om å oppheve kontrakten.

Hareide kan altså gi Høie en mulighet til å løse floken selv. Kort fortalt betyr det å kjøpe ut Babcock, og starte anbudsprosessen på nytt.

Da vil Høie kunne gi opposisjonen skylda for at han ble tvunget til å la millionene rulle ut av statskassa for å stagge et folkeopprør i nord.

Hvor dyrt det blir for Staten å omstøte et anbud med en verdi på 2,6 milliarder kroner, finnes det ikke sikre svar på i dag. Men det blir trolig store kostnader. Det kan også utløse et juridisk etterspill. Et spørsmål er imidlertid hvor gunstig det er for den internasjonale flygiganten Babcock å risikere et omdømmetap i Norge? Slik situasjonen har blitt, vil det britiske selskapet selv være interesserte i å komme frem til en enighet om å avslutte engasjementet mot en kompensasjon?

Det er uansett Luftambulansetjenesten HF i Bodø som gjennom sitt anbudsdokument med store mangler, og uten å forstå sårbarheten i tjenesten, har påført helseministeren en alvorlig politisk krise.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse