FIKK HØYRE-STØTTE: Daværende Høyre-ordfører Jens Johan Hjort stilte opp på pressekonferanse sammen med Babcock-ledelsen da de i 2015 besøkte Tromsø for å varsle at de ønsket luftambualansekontrakten. På bildet ser vi Hjort sammen med Babcocks direktører Marius og Henry Hansen, samt styreleder Gøran Persson. Foto: Torgrim Rath Olsen

Høyre i nord har gått under jorden

Luftambulansesaken viser hvorfor Høyre neppe blir et bredt folkeparti i Nord-Norge.

Etter Stortingets høring torsdag er det nå klart for alle at kun ett parti forsvarer både anbudsprosessen og selskapet som skal overta luftambulansetjenesten, Babcock, i tykt og tynt.

Det partiet heter Høyre.

For hver gang direktør Øyvind Juell i Høies helseforetak i Bodø åpner munnen, blir det mer og mer klart at det er begått en fatal feil når man ikke sikret at den viktigste ressursen, de ansatte, ble med fra en ny operatør til en annen.

Når Bent Høie binder seg til denne masten sammen med Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF, blir han selv tatt med i dragsuget.

Presset som tidligere lå på Juell og Lars Vorland, blir nå i økende grad flyttet over på Høie, og dermed også rettet mot Høyre som parti.

FrP distanserer seg nå klokelig fra elendigheten. I NRK Debatten torsdag kveld ble Høie blåst av banen av Frps fylkesleder i Finnmark, Odd Eilert Persen, som krevde helseministerens avgang på direkten. Han sier Høie ikke tar ansvar og reiser rundt i Nord-Norge med sov i ro i ørene.

Høie er altså i ferd med å bli helt isolert i sitt forsvar av byråkratene i helseforetakene og den nye operatøren Babcock.   I høringen på Stortinget hadde helseforetakene ingen annen forsikring enn at de “tror og håper” det går bra i 13 måneder til. Dette er med andre ord en krise befolkningen kan måtte leve med i et helt år.

Det vil tære kraftig på Høyre. Og om folk skulle dø fordi Høie ikke har ordnet opp, er katastrofen komplett.

I nord har Høyre nå manøvrert seg selv på kollisjonskurs med folket i så å si alle tunge saksområder. Landforsvar, Andøya, hærens helikoptre, tvangssammenslåing av fylker og nå altså luftambulanse-kollapsen.

Høyre i Nord-Norge er vanligvis også masseprodusenter av svulstige festtaler om verdien av lokale merkevarer som er bygd opp over tid i landsdelen.

Få i Høyre snakker nå om hvordan Lufttransport i sin tid ble etablert på Bardufoss i 1985, og i flere tiår har hatt sitt hovedkontor i Tromsø.

Men Høyre er ikke synlig interesserte i forsvar av lokale arbeidsplasser i Nord-Norge. I tillegg synes man det er flott å sende overskudd ut av landet til et utenlandsk selskap.

Høyre virker overhodet ikke opptatte av å ta vare på opparbeidet lokalkunnskap om å fly og operere i Nord-Norge. Tvert imot; Høyre har helt fra 2015 heiet Babcock inn i det norske markedet. Det er selvfølgelig et valg Høyre kan ha gode grunner for.

Men det er en aldri så liten bakside. For i kjølvannet av luftambulanse-saken er det nå en stor risiko for at 50-60 arbeidsplasser forsvinner fra Tromsø. I tillegg kommer pilotene og teknikerne fra de andre basene i Nord-Norge.

Det kan også være at velgerne i Tromsø vil huske at det nettopp var Høyre-ordfører Jens Johan Hjort som stilte seg til disposisjon som mikrofonstativ da Babcock kom for å etablere seg i byen. Målet var å sikre seg luftambulanse-kontrakten i hele Norge.

Fra den vanligvis så snakkesalige Erlend Svardal Bøe, Høyres talentfulle gruppeleder i Tromsø, er det for tiden helt taust.  Men han vet sikkert at et Høyrenettverk som forsvarer at mange arbeidsplasser i byen går tapt, kan ende opp som et kostbart regnestykke ved kommunevalget om ett år.

Konflikten mellom Mack og Rema viste hvor sterkt mange vil forsvare lokale merkevarer som trues. Og her har opposisjonen alle muligheter til å mobilisere.

Bedre blir det ikke når Høyre forsvarer en anbudsprosess der VG torsdag kunne avsløre at  Babcock har fått innsyn i lønnskostnadene til sin konkurrent, slik at de kunne skreddersy sitt anbud til Bent Høies helseforetak i Bodø. Og dermed bli så billige at det ble umulig for dem å ikke vinne anbudet.

Det høres jo ut som et anbud i Sovjetunionen, og ikke et Høyre-styrt Norge. Når i alle dager ble slike konkurransevilkår betraktet som god Høyre-politikk?

Det er ikke godt å si hvorfor Høyrefolk i Nord-Norge har fått akutte talevansker. Hvem er det de er lojale mot? Nordlendingene kan det i allefall ikke være.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse