Annonse
Artikkelforfatter Eirik Skarland etterlyser en forklaring på hva hva det konkret innebærer at Andøya flystasjon blir "beredskapsbase". Foto: Stian Roen, Forsvaret

Høyre setter Andøy-samfunnet på vent

Hva er det Høyre tror? At så lenge det finnes en rullebane kan den nyttes i krig - og driftes av Avinor frem til et gitt beredskapstrinn?

Bladet Vesterålen hadde nylig et intervju med Høyres forsvarspolitiske talsmann, Hårek Elvenes. Høyre vil ikke svare på hva som er planen for Andøya flystasjon, utover at basen på Andenes er tiltenkt «en beredskapsrolle i mottak av allierte forsterkningsstyrker».

Tre år på vent er ikke nok: Høyres Hårek Elvenes sier at regjeringa først vil konkretisere Forsvarets behov på Andøya i forbindelse med den ny langtidsplanen til våren.

For de av oss som har drevet med operativ planlegging inklusiv allierte øvelser i nord skjønner så mye at dette ikke er noe å vente på. En god start hadde vært at Høyre kunne høre med sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), generalløytnant Rune Jacobsen, hvordan han oppfatter situasjonen.

Er det virkelig noen tvil om hva en “beredskapsbase” er?

En beredskapsbase i dette tilfellet skal motta kampfly av ymse kategori som skal drive skarpe operasjoner fra den samme basen og drive operasjoner med allierte kampflyskvadroner slik Andøya gjorde under Den kalde krigen (2 COBB skvadroner fra Canada). Noen av oss var der!

Hva er det Høyre tror? At så lenge det finnes en rullebane kan den nyttes i krig - og driftes av Avinor frem til et gitt beredskapstrinn?

En militær base er bygd for krig. Det er ikke en sivil flyplass som uten nødvendig infrastruktur kan konverteres til krig. Er det noen som tror at det er mulig? At skvadroner fra US Air Force skal lande på en beredskapsbasen hvor det ikke er forberedt mottak som kapasiteter innen drivstoff, ammunisjon, stridsanlegg, K2, beskyttet infrastruktur og flyoperative flater. Og det må øves!

Det er slike baser Luftforsvaret trenger for å kunne drive operasjoner i hele konfliktspekteret fra fredsdrift til høyintensitet. Dette gjelder også for Andøya hvis den ender opp som beredskapsbase.

Hårek Elvenes: Fortell befolkning i nord hva dette innebærer… de skjønner det, men for Høyres troverdighet er det viktig at også dette partiet skjønner det.

INTET på Andøya flystasjon vil bli frigitt til sivil bruk. Å si det utad er kanskje ubehagelig for Høyre da beslutningen tilsier noe helt annet!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse