At kontorlokalene på Skansen leies ut midlertidig, til et Samisk hus er på plass, er uproblematisk. Samer som Norges urfolk skal føle seg velkommen i Tromsø og Høyre vil skape en kommune for alle fellesskapene i samfunnet, skriver Høyres Vanja Terentieff. Foto: Nordlys / Tromsø kommune

Høyre vil bidra til å videreutvikle samisk kultur i Tromsø

Det er uheldig at det skapes så harde fronter i en sak som i utgangspunktet bør være positiv for hele kommunen vår.

Debatten om etablering av Samisk hus i Tromsø har skapt mange meninger og mye engasjement i avisene den siste tiden. Det er ikke ofte jeg har opplevd å måtte skrive et leserinnlegg mot et medlem av samme parti. Meningene til Bodil Ridderseth Larsen representerer ikke Høyres syn eller politikk når det gjelder samer og nasjonale minoriteter. Disse meningene må stå for hennes egen regning.

Det er uheldig at det skapes så harde fronter i en sak som i utgangspunktet bør være positiv for hele kommunen vår, selv ønsker jeg velkommen et Samisk hus. Samene har en lang historie i Tromsø og Tromsø kommune har som den bykommunen med flest samer i landet et ansvar for å legge til rette for samisk språk og kultur. Arbeidet med å etablere et Samisk hus har pågått over flere år, og i løpet av kort tid vil det komme en utredning som viser alternativer for hvor det kan plasseres, hvordan det kan organiseres og hva det kan inneholde. Det ser jeg og Høyre frem til, og kommer til å støtte. Høyre mener at urbefolkningenes kulturarv og språk er en berikelse for Norge, og Høyre vil arbeide for å videreutvikle samisk kultur. Et Samisk hus kan bidra til nettopp dette.

Det skal ikke være slik at kommunale bygg ikke skal kunne leies ut eller brukes av samer eller til samiske formål. Det er diskriminering. Det Tromsø jeg kjenner er en by bygget på toleranse og mangfold. At kontorlokalene på Skansen leies ut midlertidig, til et Samisk hus er på plass, er uproblematisk. Samer som Norges urfolk skal føle seg velkommen i Tromsø og Høyre vil skape en kommune for alle fellesskapene i samfunnet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse