AKTUELL SOM HØYRE-TOPP: Anne Berit Figenschau sier hun er i dialog med Tromsø Høyre om å bli partiets ordførerkandidat etter at Jens Johan Hjort trakk seg. Foto: Andreas Høyer/Nordlys

Høyres dilemma

Kan Høyres eget andrevalg bli et førstevalg for velgerne i Tromsø?

Anne Berit Figenschau teller på knappene. Skal hun kaste seg inn i kampen om å bli Høyres ordførerkandidat i Tromsø?

Kapteinen har forlatt skuta. Det er feil å si at Jens Johan Hjort  etterlater seg et splittet parti. Det riktige ordet er kanskje resignert. Hans solospill skapte sinne og frustrasjon. Partiets store samarbeidsprosjekt med Frp var nær ved å havarere. Hjort hadde ført forholdet til Frp og Bjørn Gunnar Jørgensen til kanten av stupet.

Et kommunevalg handler mindre om partipolitikk, mest om troverdigheten til de som topper listene. Og etter en nølende start har Aps Gunnar Wilhelmsen kommet ut av startblokkene. Men mange glemmer at det er Høyre som har servert Ap og Gunnar Wilhelmsen den best tenkelige starten på den langspurten en valgkamp alltid er.

Mannen som skulle vinne valget for Høyre, har hoppet av i første sving. Mens Høyre nå virker lammet av nøling og usikkerhet, kan Wilhelmsen tilby langsiktighet og stabilitet. Han er ubestridt som Aps lederskikkelse. Høyre har på sin side ennå ikke stablet et lag på beina.

I politisk sammenheng er Anne Berit Figenschau ingen nybegynner. Men hun er heller ikke rutinert. Etter å ha figurert på Venstres kommunevalglister, dukket hun brått opp som Øyvind Hilmarsens finansbyråd i januar 2014.

Det er grunn til å minne om hvorfor Figenschau forvant ut et år senere, under et fatalt nominasjonsmøte. Jens Johan Hjorts kuppforsøk  gikk ut på å degradere daværende byrådsleder Hilmarsen, sette Figenschau på førsteplass, og seg selv på trygg andreplass.

Figenschau stilte ultimatium, dolket sin egen byrådsleder i ryggen etter kort betenkningstid, og sa at hun ikke ønsket å stå på listen dersom ikke kuppforsøket vant frem.

Det endte med katastrofe, og det er grunn til å minne om at Figenschau deltok i en uforberedt operasjon som førte til at Høyre tapte valget i 2015.

Så vil noen si at dette er snøen som falt i fjor. Og Høyre virker jo å være rause når det gjelder tilgivelse for politisk amatørskap. At Figenschau har satt Høyre sjakk matt for fire år siden kan være til å leve med for et lokalparti i en desperat situasjon. Dessuten har hun sørget for å være aktiv i partiarbeid helt siden fadesen i 2015.

Det taler også til Figenschaus fordel at hun  har gjort en solid jobb som styremedlem i Norges Idrettsforbund. Det krever mot og integritet å stille seg i bresjen for innsyn og åpenhet. Hun nevnes derfor av flere som en sterk kandidat til et av presidentvervene når idrettsforbundet samles til idrettsting på Lillehammer i mai neste år.

Hjemme i Tromsø er det bare få måneder siden hun ble vraket av Høyres nominasjonskomite. Målt opp mot Hjort ble hun veid og funnet for lett. Til tross for at hun kunne tilbudt Høyre en garanti mot politiske sololøp. I motsetning til Hjort står Figenschau fjellstøtt på Høyres program og en plan om å gjenerobre makten, som går gjennom samarbeid med Frp. Hun er kjent som en ideologisk høyrepolitikker, blant annet med sterk tro på private løsninger.

Men enda en uryddig nominasjonsprosess etterlater et inntrykk et parti der tilfeldighetene rår, og der strategisk retning har dårlige kår.

Dersom Figenschau skulle bli ny toppkandidat, må Høyre forklare velgerne hvorfor deres eget andrevalg skal bli et førstevalg for Tromsø. Det kan vise seg å bli en vanskelig oppgave.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse