Annonse
Jeg trodde at Høyre forlengst hadde innsett at de tok feil, da de gikk imot bygginga av Fokuskvartalet. Men det ser jammen ikke slik ut, skriver Jens Ingvald Olsen (Rødt): Foto: Yngve Olsen

Høyres ekko

Men sjelden har vi hørt Høyre i så sterk grad argumentere til kommunens økonomiske disfavør.

For meg, som var eneste representant i formannskapet som også deltok for 15 år siden, var Høyrerepresentantene Erlend S. Bøe og Anna A. Fyhns argumentasjon som et høylydt ekko fra dengang. Høyre gikk da sterkt imot at dagens bibliotek, flerkinobygg og rådhus, Fokuskvartalet, skulle bygges. Jeg trodde at Høyre forlengst hadde innsett at de tok feil, men det ser jammen ikke slik ut.

Tromsø kommune betaler omlag 90 millioner kr årlig i husleie for tilsammen 46 leieobjekter. Tilsammen utgjør dette over 53000 m². Noe under halvparten av dette, omlag 23000 m², er ulike typer kontorlokaler som leies hos private eiendomsselskap i ulike deler av Tromsø, og som kan være aktuell å samle. Andre deler av de leide lokalene er for eksempel «Slottet» på Skattøra, Heracleum og Laureng som leies hos Tromsø kommunale pensjonskasse (TKP). En hver bedrift som leier så mange lokaler spredt utover et stort geografisk område vil vurdere om det ikke er driftsmessig rasjonelt og økonomisk gunstigere å samle en god del av disse virksomhetene. En slik vurdering er nå i startfasen i Tromsø kommune.

Administrasjonssjefen la derfor frem et forslag i formannskapet for å få klarsignal til å starte et forarbeid, slik at det på et senere tidspunkt skal bli et så godt grunnlag som mulig for kommunestyret å gjøre vedtak om hvilken strategi som skal velges. Vil det være riktig å bygge eget nytt bygg nær dagens rådhus? Kan kulturhuset konverteres om til kontorbygg dersom det bygges nytt konserthus? Kan kommunens eiendom Strandvegen 8 benyttes? Er det andre aktuelle steder? Hvor store lokaler vil det være behov for? Utredninga skal gjøres innafor adm.sjefens eget budsjett.

Store deler av formannskapet ga tilslutning til administrasjonssjefens forslag. Men sjelden har vi hørt Høyre i så sterk grad argumentere til kommunens økonomiske disfavør.

Å spare husleiekostnader slik at titalls millioner kroner kan komme barn, unge og eldre i Tromsø til gode er Høyre knallhardt imot! At de også fikk Senterpartiets representant, Marlene Braathen med seg får vi bare ta til etterretning. Høyres og SPs standpunkt er ikke engang populisme. Det er ikke annet enn et uttrykk for at de nå, som for 15 år siden, ønsker å tilgodese private eiendomsselskaps leieinntekter framfor å redusere kommunens kostnader. Det var derimot oppløftende at Frp stemte sammen med Rødt, SV og Ap for at det skal settes i gang en utredning som beslutningsgrunnlag til kommunetyret for eventuell investering i nye rasjonelle kontor/driftslokaler.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse