Annonse

Høyres erfaring med Hviterussland

Høyres Erlend Svardal Bøe (ESB) har i et innlegg i Nordlys 10.september beskrevet sine erfaringer med Hviterussland som nasjon. Han opplyser at han har ved flere anledninger har vært i landet gjennom Europeisk Ungdom sine demokratiprosjekter. Europeisk ungdom arbeider som kjent  for at Norge skal bli fullverdig medlem av EU. På deres hjemmeside påstås det at « EU-samarbeidet gjennom syv tiår har bidratt til fred, frihet, demokrati og solidaritet i Europa”.

Det går fram av avisinnlegget at ESB første gangen han var i Hviterussland tok seg inn i landet ved lyve en dekkhistorie at han kom fra en humanitær organisasjon i Norge som var der for å hjelpe. Etter det ble han plukket opp av en ventende bil utenfor terminalbygningen, men han opplyser ikke om hvem dette var. Historien så langt forteller mye om hvordan Europeisk Ungdom agerer i land med styresmakter de ikke liker.

ESBs agenda her er å sverte Hviterussland maksimalt, og forsvare statsminister Erna Solbergs innblanding i landets indre anliggender ved å reise til Litauen og møte en opposisjonsleder ved navnet Svetlana Tikhanovskaja. Det er som kjent mobilisert ganske stort til demonstrasjoner i Hviterussland med mange fra andre land etter at Lukashenko vant valget på nytt i høst. Det ropes om valgfusk som vanlig fra vestlige land når valget blir vunnet av noen vesten ikke liker.  Selv om det skulle være valgfusk må det jo sies at Tikhanovskaja var milevis fra å vinne valget, og at hun derfor ikke representerer det hviterussiske folket. Var Statsministeren i Litauen for å oppfordre til opptøyer i Hviterussland? Da har hun i så fall hengt seg på USA og resten av vestens tradisjon med å medvirke til regimeskifter, slik som i Ukraina og Syria, for å nevne noe.

Ser for øvrig at ESB er opptatt av diktatoriske jerngrep, undertrykking av opposisjon og brutal politivold i Hviterussland. Men kan ikke ESB, som medlem av Europeisk Ungdom, først feie for egen dør ved å protestere på politivold i et sentralt EU-land som Frankriket. Der har det foregått omfatte politivold hver uke i over et år for å slå ned på fredelige demonstrasjoner, med omfattende øyeskader og andre lemlestinger. Om dette er det tyst fra EU-tilhenger som jobber for «fred, frihet demokrati og solidaritet».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse