Annonse

Høyres toppkandidat er erkekonservativ

Han var blant de få som stemte for reservasjonsrett for leger og trosset både flertallet i hans egen Høyre kommunestyregruppe og i befolkningen, skriver Martin Ellingsen.

Mens Hjort er en lysblå liberal mann, er Wilhelmsen Høyremann av den gamle skolen, hvor Høyre staves med ’i’, og uniformen er lang og mørk frakk.

Etter Jens Johan Hjorts brå inntog og uttog av tromsøpolitikken er det ikke vanskelig å skjønne at Høyre har hatt en tøff jobb med å finne en ny ordførerkandidat i forkant av valget. Dette ble enda klarere da de ikke holdt sin egen tidsfrist, men ventet helt til 8. mars, lovlig nært fristen for å sende inn deres endelige lister før offentliggjøringen. Valget falt på 23 år gamle Kristian Støback Wilhelmsen.

Det store teamet i kommentarfeltene og på sosiale medier etter ble noe så irrelevant som Støback Wilhelmsens alder. Wilhelmsen kan skilte med langt mer politisk erfaring enn hva Hjort hadde da han stilte til samme posisjon for fire år siden. Ordfører utøver ingen formell makt, og er ikke med i forvaltningen av kommunen utover hva resten av kommunestyremedlemmene er. Det viktigste er å lede kommunestyremøtene. Da er politisk erfaring nødvendig, og Tromsø har godt av å ikke sette noe kutyme for at partiene skal hente inn nye ansikt blottet for politisk kompetanse, til hvert bidige valg,

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Jarle Aarbakke er på sin side i andre enden av skalaen med sine 73 år. Han kan også vise til en tung CV med politisk erfaring, blant annet som en av arkitektene bak den forrige regjeringens Nordområdesatsning, som Tromsø og landsdelen har høstet godt av.

Nei, når Støback Wilhelmsen og Høyre skal kritiseres, så er det ikke for alder, men for politikken og meningene de står og har stått for. Og bare for å ha det sagt, Wilhelmsen er til tross sine 23 år trolig den mest konservative politikeren i Tromsø kommune. Han var blant de få som stemte for reservasjonsrett for leger og trosset både flertallet i hans egen Høyre kommunestyregruppe og i befolkningen. Og mens han nå kjøres fram som en ung og frisk kandidat, var han og hans parti med på å knuse forlaget om å la Tromsø bli med i et prøveprosjekt for 16 årig stemmerett ved årets kommunevalg. Et forslag om å gi ungdom reel innflytelse.

Mens Hjort har vært en politisk spelemann uten nevneverdig politisk partitilhørighet har Wilhelmsen gått Høyreskolen. Han blir neppe å ville stå i mot partiet i upopulære saker, slik Hjort har gjort til sport. Mens Hjort er en lysblå liberal mann, er Wilhelmsen Høyremann av den gamle skolen, hvor Høyre staves med ’i’, og uniformen er lang og mørk frakk. Det er alt for mange politiske uenigheter å ta tak i til å henge seg opp i noe så vanvittig uoriginalt og bedrøvelig som en ordførerkandidats alder.

Når Jarle Aarbakke og Kristian Støback Wilhelmsen barker sammen i debatt, blir det ikke gammel mot ung, da fordummer vi debatten, og viser ikke kandidatene tilstrekkelig respekt. Det blir en debatt mellom en mann med lang erfaring som rektor over landsdelens viktigste utdanningsinstitusjon og lege, mot en sittende komiteleder og kommunestyremedlem med stortingserfaring. Begge to har fortjent min, og fortjener byens største respekt.

Lykke til med valget!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse