LANDSMØTE: Det er høyt under taket hos Erna Solberg, skriver Nordlys-kommentator Oddvar Nygård. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Høyt under taket hos Erna

De åpne meningsbrytningene hos Høyre er en stor styrke for partiet.

Ingen skal si at Høyre-folk ikke er debattglade.

Ingen skal si at Høyre-folk ikke er debattglade. Det er nesten forbausende hvor mange skarpe meningsbrytninger som fremføres for åpen scene på Høyres landsmøte denne helgen. Diskusjonene om eggdonasjon, om forsvarspolitikken, om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, om ulv, om pelsdyr, om flyseteavgiften, om gratis SFO og barnehage, ja, til og med om skattepolitikken, har bølget både i og utenfor landsmøtesalen.

I flere av disse sakene har grasrota i Høyre tvunget sin vilje gjennom og fått partiledelsen til å måtte komme grunnplanet i møte, som det bl.a. skjedde med formuleringene om å forplikte seg til målet om å løfte forsvarsbudsjettet opp til to prosent av BNP innen 2024. Eller man rent ut påførte partitoppen et nederlag, slik det skjedde da flertallet på landsmøtet stemte for å avvikle flyseteavgiften.

På lørdagens formiddagssesjon ble det sannelig skarp ordveksling om begrepet «moderat skattelettelse». Skatt er jo et Høyres viktigste hjertebarn. De ivrigste tilhengerne av teorien om at skattelette er veien, sannheten og lyset som skal føre til nye arbeidsplasser og ny vekst og velstand i alle deler av fedrelandet, vil ha bort ordet «moderat» foran skattelette. Høyres erfarne  skattepolitiker, veteranen Svein Flåtten, har visstnok utmyntet parolen om at alle skattelettelser Høyre fremmer er per definisjon moderate.

Heidi Nordby Lunde og andre mente at det må være Høyres mål å fullstendig fjerne den formastelige formuesskatten. En annen av samme oppfatning, den unge Tromsø-politikeren Ragnhild Berg Nilsen, var frimodig nok til å ta replikk på Flåttens innlegg om moderat skattelette, og fastslo med fynd og klem at Høyre var «for skattelette, punktum

Den vanskeligste debatten av alle var spørsmålet om eggdonasjon. Temaet handler om verdier, etikk og sterke følelser. Det engasjerer, provoserer og er en spesielt vanskelig nøtt for regjeringspartiet Høyre. For i bakgrunnen handler det i høy grad om forholdet til KrF, og det kan Erna Solberg selvsagt ikke ignorere. Resultatet etter en lang og engasjert debatt var at statsminister Solberg fikk flertall for å utsette Høyres stillingtaken til saken. Det gir et midlertidig pusterom, men vil bli enda viktigere, kanskje avgjørende, dersom Høyre kommer til å fortsette i regjering etter høstens stortingsvalg.

I spennet mellom debattene om skaperverket (eggdonasjon) og Mammons rike (skatt) prøver landsmøtet å finne balansen som kjennetegner det liberale, verdikonservative partiet Høyre definerer seg som. Det er ganske ofte en vanskelig linedans. Her skiller Høyre seg markant fra sin regjeringspartner Frp, som mener å ha enkle løsninger på det aller meste her i verden. Og man kan spørre seg om alle debattene som utfolder seg på Høyres landsmøte er en svakhet eller en styrke? Jeg heller klart til siste. Den demokratiske samtalen og de åpne meningsbrytningene vil alltid vise seg å bygge mer soliditet enn den ensporede enkelhet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse