Annonse
Det er derfor svært skuffende at fylkestinget i Finnmark, med Ap i spissen, viser liten grad av evne til å samarbeide og å være fremtidsrettet i møtet med reformen, skriver Vegar Einvik Heitmann. Bildet er fra det felles fylkestingsmøtet i Kirkenes. Foto: Ksenia Novikova, NRK

Med hua i handa og tåra i øyan

Her må det vises handlekraft og man må ta ansvar for selv å definere og utvikle den nye regionen.

Finnmark må finne seg i at et flertall på Stortinget har vedtatt å slå oss sammen med Troms. Med tårer og syt gjør politikerne lite annet enn å bekrefte Carl I. Hagens en gang så forhatte utsagn om at Finnmarkinger oppfører seg som bortskjemte unger.

Troms og Finnmark blir en region med 240 000 innbyggere, rik på naturressurser, reiselivsmuligheter og kultur. Det vil bli en region med et enormt potensiale for fremtida dersom vi makter å ta fatt i prosessen. Det er derfor svært skuffende at Fylkestinget i Finnmark, med Ap i spissen, viser liten grad av evne til å samarbeide og å være fremtidsrettet i møtet med reformen.

Det er absolutt legitimt å være skuffet over reformen og forsøke å endre på denne med politiske virkemidler, men å innta en offerrolle når avgjørelsen mest sannsynlig vil stå fast er hverken klokt eller produktivt. Det begynner å bli flaut å lese om stakkars Finnmarks lidelse over å bli påtvunget denne reformen mot sin vilje.

Fylkesvaraordfører Tarjei Bech ber om respekt for finnmarkingenes sarte følelser angående sammenslåinga ettersom vi tross alt ikke har bedt om den. Men var det ikke flertall mot den også i Troms? Slik sett er vi begge ofre og trenger «respekt» for følelsene våre.

Men hva slags respekt viser vi ovenfor Troms når man stiller krav som at Vadsø må være hovedstad? Fylkesordfører Ragnhild Vassvik maner om at «det vil være klokt av Troms å vise raushet og helhetsforståelse overfor Finnmark», som om vi har en gudegitt rett på å bli tilgodesett.

I en ny region der Troms vil ha nesten 70% av befolkningen bør man i det minste ha forståelse for at det vil være udemokratisk å la Finnmark diktere utviklingen. Man krever ubehøvlet at navnet på regionen skal være «Finnmark», og om det ikke blir Finnmark skal det være «Finnmark og Troms» slik at Finnmark blir nevnt først!

Sjelden før har Carl I. Hagen hatt mer rett om finnmarkinger. Vi fremstår som bortskjemte unger som i kraft av sine følelser skal kunne stille ultimatum overfor våre nye samarbeidspartnere fra Troms.

Det nytter ikke å «sitte med hua i handa» og syte over at vi ikke vet hva den nye regionen skal gjøre. Her må det vises handlekraft og man må ta ansvar for selv å definere og utvikle den nye regionen. I denne prosessen hadde det gjort seg med litt stoisme fra finnmarksbenken, for som en gråtende Alice i Eventyrland fikk høre: Man utretter ikke noe med tårer.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse