Annonse
Til høyre, til venstre, raus eller streng? Nei, Ap er ikke splittet, sier Jonas Gahr Støre. Her med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Human, solidarisk, rettferdig, streng, raus. I en salig saus?

Dette blir uansett staurbæring på avansert nivå for Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

Arbeiderpartiet skal meisle ut ny innvandringspolitikk. Forventningene fra  egne medlemmer er at resultatet skal være alt du ser overfor her: human, solidarisk, rettferdig, streng og raus. Er det mulig? Streng og raus på samme tid?

Nei, Ap er ikke splittet, forsikrer partileder Jonas Gahr Støre til Klassekampen. Avisa har i over en uke kjørt en interessant artikkelserie om Ap og situasjonen partiet er i, med stadig fallende oppslutning. Tirsdag ble serien avsluttet med et stort intervju med partilederen sjøl.

Det er en krevende jobb å være Ap-leder, det siste året ekstra krevende. Og enklere kommer det neppe til å bli. For selv om Giske-saken og Acer-saken har vært belastende, er det ingen ting mot høststormen som vil sette inn, når forslaget til ny innvandringspolitikk skal lanseres i oktober. I alle fall hvis vi skal tolke innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani, stortingsrepresentanten som leder utvalgsarbeidet. Hans uttalelser har satt fyr i deler av partiet. Det er ingen ting som er så emosjonelt og brennbart i Ap, som nettopp innvandringspolitikken.

Gharahkhani  vil dagens asylsystem til livs, fordi han mener det styres av kyniske menneskesmuglere, som sender folk over verdens dødeligste grenseovergang, nemlig Middelhavet. Det er også urettferdig, fordi det ikke er de som trenger det mest som får komme, men de som har penger å betale smuglerne med. – Vi ville aldri akseptert at lommeboka skal avgjøre hvilket helse- eller skoletilbud man får. Hvorfor skal det være annerledes i innvandringspolitikken? spør han.

Kvoteflyktninger skal vi fremdeles ta imot, men det diskuteres i utvalget hvorvidt flyktningene bør få saken sin behandlet før de reiser inn i Schengen-området. Ingen bør med andre ord kunne ta seg til Norge selv, og banke på døra for å søke asyl. – Vi vil komme fram til en løsning som gjør at Norge selv kan styre antallet vi skal ta imot, sier Gharahkhani.

Masud Gharahkhani får støtte fra Paul Collier, professor ved Universitetet i Oxford, en av de fremste forskerne på innvandring i Europa. Han er sterkt kritisk til Angela Merkels innvandringspolitikk, som han kaller ikke bærekraftig. Interessant er det at Paul Collier var, ifølge Jonas Gahr Støre selv, en av de viktigste personene han og Erik Solheim lyttet til, når det gjaldt utenrikspolitikk da Støre var utenriksminister.

Men ny innvandringspolitikk støter på solid motstand i partiet. Vi så det under asylopprøret i fjor høst, da asylbarna, som riktig nok var blitt voksne, skulle sendes ut av landet. Etter voldsomt internt press, endret Ap synspunkt.

En rundspørring til en del fylkespartiledere viser at sterke krefter ikke ønsker en mer restriktiv politikk, snarere tvert om. Oslo, Trøndelag, Rogaland og Hordaland vil ha en human, solidarisk, rettferdig og raus politikk. Flere har strøket ordet streng. Raus er tingen, hva man nå enn legger i begrepet. Kanskje skal politikken være som før? Kanskje enda rausere? Problemet med “de rause og snille”, er at de aldri sier noe om hvor grensene skal gå.

Vi har sett partiveteraner som i mer enn tydelige ordelag gir uttrykk for frustrasjon over de nye tankene om innvandring. Sist ute er Gro Balas, tidligere finansbyråd i Oslo blant annet, som raste på Facebook:  - Hvor i h…er ledelsen i mitt parti? Akterutseilt og viklet inn i løse utspill?

Samtidig roste hun Merkels politikk for å være varm i hjertet og klar i hodet.

Men sosialdemokratene i Danmark har hatt suksess og gjenvunnet tillit hos velgerne, etter at de gjorde innvandrings- og integreringspolitikken strengere. I Sverige har Stefan Løfven begynt å se skrifta på veggen. Det blir umulig å vinne høstens valg, uten vilje til innrømmelser og endringer på dette området.

Her i Norge er situasjonen neppe veldig annerledes, problemene oppstår bare i mindre format, og vi er litt seinere ute, det er forskjellen. Likheten er at det er de sosialdemokratiske partiene som får svi.

Det er Ap-ledelsens dilemma. Derfor skal det bli interessant å se hvor mye som står igjen av utvalgsarbeidet, når de verbale høststormene fra venstresida i partiet  har revet og slitt i forslaget fra Gharahkhani & co.

Dette blir uansett staurbæring på avansert nivå for Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse