Annonse

Humanitær dobbeltmoral

De menneskene som trenger oss mest, skal vi altså avvise

De menneskene som trenger oss mest, skal vi altså avvise

Å skryte av Norges store omsorg for verdens barn er en øvelse de fleste politikere her i landet hengir seg til med jevne mellomrom. De fremstiller vår humanitære innsats overfor fattige, flyktninger og undertrykte grupper som noe enestående og unikt sammenlignet med andre land. Norge gir og gir og er i virkeligheten en humanitær stormakt. Dette skrytet har nærmest blitt en egen nasjonal disiplin, en grunnmur i den offisielle fortellingen om oss selv. Dessverre er bildet langt fra så storslått som det gis inntrykk av.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) nylig meldte at Norge måtte si nei til sterkt krigsskadde flyktninger fra den grufulle og blodige krigen i Syria, gikk vårt trolske selvbilde i knas i samme sekund. Budskapet fra regjeringen var helt enkelt: Vi skal ta imot flyktninger fra Syria, (riktignok ikke så veldig mange sammenlignet med hva flere andre land åpner for), men de må ikke være alvorlig syke, bombeskadde eller handikappede. Begrunnelsen er oppsiktsvekkende: Slike flyktninger vil være spesielt vanskelig å integrere og norske kommuner har ikke kapasitet til å ta seg av dem.

De menneskene som trenger oss mest, skal vi altså avvise. De får om nødvendig overlates til land som er fattigere, har dårligere helsevesen og i det hele tatt mindre ressurser og dårligere forutsetninger enn rike Norge. Vi kan ta imot de friske, helst utdannede og dermed lettintegrerte. I hvert fall noen av dem. Dette er budskapet regjeringen og forvaltningen har sendt ut.
Er det Frp-politikk i sin nakne og utilslørte form vi her ser? Ja, det er det. Men Frp er ikke alene om denne kyniske politikken. Det er den samme tilnærming som også forrige regjering i hovedsak har hatt. For dette er av begge politiske fløyer definert som en kommunal oppgave, en ekstra oppgave som norske kommuner da selv må finansiere. At det store flertallet av norske kommuner ikke har de nødvendige ressursene til å klare oppgaven, er dermed det fikenbladet som ymse regjeringer og forvaltningen kan dekke seg bak. Dette må selvsagt bli et statlig ansvar.

Til så skjer, er Norges Janus-ansikt i flyktningpolitikken sannelig ikke noe vakkert syn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse