Annonse

Humbug og narrespill med miljø-begrunnelse

Svar på innlegget fra Bjørn Blix

Ser at Blix tydeligvis synes det er for ille at Kvænangen kommune skal tjene på opprinnelsesgarantier. Hvorfor han tar den vinklingen på saken er vanskelig å forstå. Men om han synes det er svært ille at småkommuner skal kunne tjene penger på krafta si, kan jeg berolige ham med at han dessverre tar feil. Hadde han tatt seg et lite søk på internett ville han raskt ha funnet ut at kraftkommunene i Norge (175 stk) ikke får selge opprinnelsesgarantier for sin konsesjonskraft. Se blant annet her.  

Mitt poeng var at dette «miljøtiltaket» gir liten miljøeffekt, - om noen. Derimot er det et godt bidrag til finansnæringa. Fortjenesten der går til de rikeste i landet og øker forskjellene. Miljøeffekten av økte forskjeller er negativ. Dette overskuddet fører til økt forbruk, flere flyreiser, større båter, større hytter, mer bruk av energi. Se for øvrig dette.

«De fleste husholdninger tror de kjøper strøm som ikke forurenser, men det er faktisk bare en liten del av norske strømkunder som kan være sikre på dette.» Skrev Glitre Energi. Vi finner liknende formuleringer hos de fleste energiselskap. Men faktum er at 95,2 % av forbruket i Norge GARANTERT var fornybar energi dersom en tar utgangspunkt i tallene som er referert i artikkelen på https://www.faktisk.no.  Det som Glitre skriver er bare tull. Vi kan være helt sikre på at nesten all elektrisitet vi bruker er fornybar.

Til slutt vil jeg nevne at flere norske arbeidslivsorganisasjoner samt deler av NHO også er svært kritisk til virkningen av denne manipuleringen av tall kan få å si for norske arbeidsplasser.

Så må også en ingeniør ved UIT kunne unne en småkommune inntekter av opprinnelsesgarantier, om de skulle ha fått det. Sjøl mener jeg at dette er noe stort «vas» som ikke har noen miljøeffekt i det hele tatt. Det er bare humbug og narrespill med miljøbegrunnelse. «Miljøtiltak» må også tåle kritiske blikk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse