Annonse

Hundre prosent blåblått statsbudsjett

Dersom det ikke kommer et markant løft for nord, innenfor samferdsel, utdanning og forskning, samt konkretiseringer av regjeringens erklærte nordområdesatsing, kan de neste meningsmålingene fra nord bli stusslig lesning for regjeringspartiene.

Sett fra nord blir statsbudsjettet spennende lesning. Erna og Siv skal måtte ta godt i for å klare å blidgjøre Nord-Norge etter grove løftebrudd i forhold til hva de lovet før valget.

Det første fullstendig blåblåe statsbudsjettet er klart for presentasjon til den norske offentligheten. Nå får vi for første gang se i hvilken retning Siv Jensen og Erna Solberg skal ta Norge og hvilke virkemidler de vil bruke for å nå sine mål. Vi kjenner valgløftene og vi har hørt finansminister Jensens knallharde retorikk helt frem til nå. Her skal det gis skattelettelser så det monner, mer av oljefondet skal puttes inn i investeringer i samferdsel og infrastruktur og Siv har en personlig ambisjon om å kvitte seg med alt «daukjøttet» i statsforvaltningen. I tillegg har hun gitt et klart inntrykk av å ha penger nok til alle gode formål.

Lista er med andre ord lagt svært høyt. Har Jensen kanskje tatt for mye Møllers tran? Svaret er like rundt hjørnet. Men allerede på forhånd kan vi konstatere at den knallblå fargen på budsjettprioriteringene kommer til å bli noe utvannet. De to støttepartiene regjeringen holder seg med på Stortinget, vil nemlig gjøre alt som står i deres makt for få inn noen av sine kjernesaker som viktige elementer i statsbudsjettet. Det mørkeblå preget skal vannes ut med litt gult og grønt fra KrF og Venstre.

Vi vet også at KrFs leder, Knut Arild Hareide, har steilet over Siv Jensens plan om å gi ti milliarder kroner i skattelettelse. Hareide mener dette er penger som sårt trengs i omsorgen for dem som mest trenger det, eldre, uføre og rusbrukere. Blant annet der. Han vil nok ha en slant til fortsettelse av kontantstøtten og. Og Venstres leder vil selvsagt ha et tydelig klimastempel på statsbudsjettet. Når kruttrøyken over forhandlingene mellom regjeringen og deres støttepartier har lagt seg, får vi vite hvor mye de to sentrumspartiene egentlig har oppnådd. Vårt tips er at det de får gjennomslag for, ikke vil koste all verdens mye.

Sett fra nord blir statsbudsjettet spennende lesning. Erna og Siv skal måtte ta godt i for å klare å blidgjøre Nord-Norge etter grove løftebrudd i forhold til hva de lovet før valget. Dersom det ikke kommer et markant løft for nord, innenfor samferdsel, utdanning og forskning, samt konkretiseringer av regjeringens erklærte nordområdesatsing, kan de neste meningsmålingene fra nord bli stusslig lesning for regjeringspartiene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse