Annonse
"Dette er øyeblikket for Nederland til å holde stormfloen stangen og få fart i snuoperasjonen til et bærekraftig samfunn", het det i appellen fra Greenpeace foran den spesielle nødklokke-aksjonen i Nederland. Foto: Colourbox

Hundrevis av klokker ringte for klimaet i Nederland

Lørdag 1. desember pågikk det en aksjon i Nederland organisert av Greenpeace men med medvirkning av mange kirker, kommuner og organisasjoner. Dette skjedde i forkant av FNs klimakonferanse COP24 som 2. til 14. desember arrangeres i Katowice, Polen. Aksjonen rettet seg til den nederlandske minister for ‘økonomiske anliggender og klima’(!). Kravet er at staten medvirker til at den globale oppvarmingen holdes innenfor 1,5 grader, det innebærer en reduksjon av klimautslipp på 60 % innen 2030. Dette krever å fremme sol- og vindenergi i stor stil, å ta vare på skogen og å stenge kullkraftverk. Klokkene og klokkespill i hundrevis av kirker, klostre, rådhus, og Fredspalasset i Den Haag har klinget (du har kanskje hørt klokkespillet i Oslo rådhus?).

Lørdag fra kl 11:58, altså 2 min. før kl 12, har kirkeklokker ringt ‘nødklokken’ for å varsle om klimafaren. Det er en nederlandsk tradisjon, et gammelt system for å varsle om fare, særlig når springflo truet landet, som jo for en stor del ligger under havnivå. Slik det hendte i februar 1953 da en voldsom stormflo oversvømte store deler av sørvest-landet, og hundrevis omkom, se filmen ‘Springflod og N.V. storm’: ‘1800 mennesker druknet’

På 1:45 og 2:27 kan vi se hvordan militære forsøker å tette brudd i dikene med sandsekker, dette for ‘å holde stormfloen stangen’ som det heter. På slutten ser vi bilder tatt ett år etterpå som viser gjenreisning men også enorme sandberg som hadde skylt inn fra havet (med saltvannet) og ødelagt de fruktbare åkrene. Jeg husker hvordan vi barna lå og skalv i senga, skjønt vi bodde på en morenerygg litt øst for Amsterdam 6 m.o.h.

Jeg synes det ganske flott at de hadde denne aksjonen i Nederland. Klikk på den grønne plakaten: WIJ LUIDEN DE NOODKLOK VOOR HET KLIMAAT (Vi ringer nødklokken for klimaet): så finner du listen av alle kirker og ‘carillons’=klokkespill, også som var med på aksjonen, ordnet etter provins, by og organisasjon. Klokkespill ble også spilt i Washington og Sankt Petersburg.

Den grønne teksten ‘WIJ LUIDEN DE NOODKLOK VOOR HET KLIMAAT sier:

  • Nordpolen smelter, havnivået stiger og innhøstningene mislykkes. Hvis ingenting endres vil klimaendringen spille en stadig større rolle i vårt dagligliv. Farlig oppvarming av jorden kan enda bli forebygget, men det er høyeste tid å komme i aksjon. Derfor ber vi sammen med deg og hundrevis av kirker, klokkespill og organisasjoner om handlekraft under den internasjonale klimakonferansen i Polen. Dette er øyeblikket for Nederland ‘å holde stormfloen stangen’ og få fart i snuoperasjonen til et bærekraftig [egentlig ‘et varig’] samfunn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse