Annonse
Jeg håper at samfunnet ser verdien av korps slik at det også i framtiden vil være korpsmusikk i gata på 17. mai! skriver Christina Solheim Karstad. Bildet viser Tromsø folkeskoles musikkorps anno 2014. Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Hurra for 2018 - musikkorpsenes år!

Gratulerer alle korpsentusiaster med dette året som offisielt er musikkorpsenes år!

Bruk korpsene når det skjer noe spennende i byen eller bygda, sørg for at det finnes gode øvingslokaler og legg til rette for at kulturskolen kan ha mulighet til å være en samarbeidspartner for korpsene.

I år feirer korpsbevegelsen to store jubileer: Norges Musikkorps Forbund er 100 år og Forsvarets musikk er 200 år! Men aller mest feirer vi hver eneste korpsmusikant og driller og alle som står på hele året for å gi barn og voksne i alle aldre gode opplevelser sammen!

Korps er mer enn 17 mai

17 mai er en dag hvor korpsmusikk har desidert mest publikum og blir gjort mest stas på! Det er en flott dag å være korpsmusikant på, men korpsbevegelsen er så mye mer enn 17 mai! Hvor mange vet at det finnes konkurranser for korps? Eller at det var VM i drilldisiplinen twirling på Lillehammer i påska? Vi spiller flotte marsjer på 17 mai, men vi spiller også så mye annet resten av året! Repertoaret spenner over mange sjangre; rockemusikk, storband, klassisk, pop, jazz og så videre!
Drillbevegelsen har også utviklet seg til å omfatte mye mer enn den flotte marsjerende drilltroppen vi ser i gata på 17 mai. Drill er også blitt til dans på et høyt nivå, solo eller tropp, og halsbrekkende triks med drillstaven!

En unik opplæringsarena både musikalsk og sosialt

Korpsbevegelsen er en viktig del av norsk kultur og tradisjon og med nesten 60.000 medlemmer er Norges Musikkorps Forbund i dag en av Norges største frivillige kulturorganisasjoner. Korps er en unik musikalsk og sosial opplæringsarena hvor det er plass til alle og samarbeid på tvers av kjønn, alder og tilhørighet.

Å beherske et instrument er en gave i seg selv: å få lov å kjenne at musikken svinger sammen med andre gir en følelse av et fellesskap som er helt unikt. En musikant som lærer seg å lytte til andre, og samtidig løfte fram sin egen stemme er en egenskap som er god å ha med seg i resten av samfunnet! Ikke minst er det artig å reise på tur sammen, enten det er en øvingshelg ut av byen, en festival eller en utenlandstur. Dette skaper sterke sosiale bånd.Mange unge skal på sommerkurs i år. En hel uke med leirliv, musikkopplæring og sosiale aktiviteter, sol, nye og gamle venner og masse gøy.

Et karrieregrunnlag

Mange profesjonelle musikere og kulturarbeidere startet sin karriere i et korps hvor musikkinteressen ble tent. Selv er jeg glad for at jeg fikk sjansen til å begynne i skolekorpset den gang i 1989. Det har gitt meg en god oppvekst og venner for livet. Ikke minst har jeg fått muligheten ti å ha en hobby i voksen alder i voksenkorps. Det har gitt meg mange store musikkopplevelser, og ikke minst et grunnlag for min yrkesvei innenfor musikk og frivillig kulturliv.

Håper samfunnet ser verdien av korpsbevegelsen

Jeg håper at samfunnet ser verdien av korps slik at det også i framtiden vil være korpsmusikk i gata på 17. mai! Jeg håper at foreldre ser at korps er en verdifull aktivitet og støtter opp om barna; Et sammensveiset foreldreapparat er like viktig som selve korpset. Jeg oppfordrer politikk og næringsliv til å støtte opp om korpsene. Bruk korpsene når det skjer noe spennende i byen eller bygda, sørg for at det finnes gode øvingslokaler og legg til rette for at kulturskolen kan ha mulighet til å være en samarbeidspartner for korpsene. Det er nemlig korpsenes aktivitet resten av året som legger grunnlaget for korpsmusikk på nasjonaldagen.

For hvordan ville det vært med 17. mai uten korps?

Ha et strålende musikkorpsenes år og en strålende nasjonaldag!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse