Annonse

Hvor i alle dager er vi på vei med 17. mai-feiringa vår?

Jeg har registrert at det er kommet en «ny» voksen trend inni 17. mai-feiringa. En trend som jeg ikke mener passer inn på barnas store dag. Jeg snakker selvfølgelig om champagne-frokosten. Det virker på meg som at denne ny trenden blir mer og mer utbredt, og flere restauranter, da spesielt i byene, gir dette tilbudet til bunadskledde og dresskledde voksne mennesker. 

Jeg ser også på FB at flere og flere arrangerer slik frokost med venner hjemme. 17. mai er etter mitt syn på lik linje som julaften, barnas dag, og da hører ikke alkohol med i denne feiringa. Må si at det er et meget trist syn å se berusete voksenpersoner midt på dagen i bunad, og det er liksom akseptert, fordi det er 17. mai.

Fredag hørte jeg på radioen, da jeg kjørte i mellom arrangementene, at det er restauranter i Oslo som tar opptil 50.000.- for å reservere et champagne-frokostbord, og alt er bortbestilt lenge før 17. mai. 

Hvor i alle dager er vi på vei med 17. mai-feiringa vår? Hva har skjedd med holdningen til alkohol og barn? Her mener jeg at vi som voksne mennesker må gå foran med et godt eksempel og vise våre etterkommere at dette er barnas dag, og champagne og alkohol hører ikke med til feiringa på selve 17. mai. 

Jeg mener ikke at vi skal slutte med 17. mai-frokost, og jeg synes det er utrolig viktig at vi feirer 17. mai, men må det skje med champagne og alkohol? 

Jeg håper ikke denne trenden får utvikle seg, for hva skjer med neste generasjon som skal ta denne arven videre?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse