Annonse
NYE PROGRAMLEDERE: Marit Garfjeld og Hege Iren Hanssen er nye programledere i Nordnytt, som i disse dager fyller 20 år. Foto: NRK

Hurra for Nordnytt!

Dessverre valgte Nordland å skille lag med Troms og Finnmark i 2003.

Vi nordlendinger hadde fortjent TV-nyheter som rommet hele det store mangfoldet i landsdelen vår, fra Helgeland i sør til Varanger i nordøst

Gratulerer til NRK Nordnytt, som fyller 20 år denne uka. Siden 1994 har Nordnytt  levert bildehistorier fra vår nordnorske samtid. Dessverre valgte Nordland å skille lag med Troms og Finnmark i 2003. Samfunnsforskere har antydet at denne oppløsningen av NRKs nordnorske mediefellesskap kan ha bidratt til å svekke følelsen av nordnorsk identitet og samhørighet. 

Selv skulle jeg veldig gjerne sett reportasjer fra Svolvær, Steigen og Mosjøen i Nordnytt. Vi nordlendinger hadde fortjent TV-nyheter som rommet hele det store mangfoldet i landsdelen vår, fra Helgeland i sør til Varanger i nordøst. Vi er ikke flere sjeler her nord enn at vi hadde tålt en sending som krysset noen fylkesgrenser. Det behøver ikke bli noen bykrig om studio og programledelse.  Bodø og Tromsø kunne bytte på å være sendested, en uke hver.

Ved oppsplittingen av Nordnytt ga NRK ga fra seg en unik posisjon i den nordnorske offentligheten.  I dag er det andre medieaktører som  gleder seg over at NRK kvittet seg med et felles nordnorsk publikum, og dermed også anledningen til å sette en samlet, nordnorsk dagsorden. Nå skal det sies at det var et Stortingsvedtak som lå til grunn, men bakgrunnen var lokalt, politisk press fra Nordland.

Det er ikke sikkert NRK-skilsmissen var noe folkekrav i Nordland. Meningsmålinger i avisa Nordlys tyder på at folk i alle tre fylkene – også Nordland – ønsker seg mye mer nordnorsk fellesskap, ikke mindre. Derfor tror jeg nordlendingene ville satt pris på at Nordnytt gjenoppstår som en relevant landsdelsarena for nyheter og samfunnsdebatt. NRK-sjefene i nord kunne jo sette seg sammen og diskutere saken?

Problemet i nord er at vi for ofte teller kilometer - og ikke antall hoder - i en landsdel med knappe 9,3 % av befolkningen i landet.  Hadde det vært opp til lokalpolitikerne hadde hver eneste av de 87 kommunene i Nord-Norge hatt sin egen daglige NRK-sending . Men hvis NRK de neste årene må bruke sparekniven er det klart at bruken av lisenspengene vil bli finkjemmet.  Dagens ordning med egne fylkesvise nyhetssendinger på TV krever store ressurser både teknisk og journalistisk.  Dette kan komme under press. Også i nord.

Mitt poeng er at adskillelsen Nordland versus Troms/Finnmark inneholdt mer symbolikk enn vi liker å tro, og at beslutningen om å splitte det som var en vellykket og felles regional TV-sending kan ha vært med på å berede grunnen for den ulykksalige fylkesfiseringen vi har sett i nord de senere årene, en utvikling som på ingen måte har styrket landsdelen vår “riks”, som det heter på NRK-språket.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse