Annonse
TØFFERE ENN TOGET: Hvem hadde forutsett at Per-Willy Amundsen skulle dukke opp som kompromissløs forsvarer av Nord-Norgebanen? Foto: Håkon Eikesdal

Hurra for Per-Willy!

Per-Willy Amundsen har tatt alle på senga med sitt varme forsvar for Nord-Norgebanen.

Hvem hadde forutsett at Per-Willy Amundsen skulle dukke opp som kompromissløs forsvarer av Nord-Norgebanen? Det ville gitt høye odds.

For ikke veldig mange trodde det kunne skje. Men det var nøyaktig det som overrasket oss under NRKs direktesendte valgsending fra Tromsø mandag kveld. SVs Torgeir Knag Fylkesnes ble satt ut. Han måtte skryte av Amundsen i stedet for å snakke om SVs politikk. Programleder Ingerid Stenvold virket rådvill. Her var det et kart som plutselig ikke stemte helt med terrenget. Skulle ikke Amundsen og Frp være de som med streng pekefinger driver voksenopplæring av nordlendingene? Og setter jernbane opp mot vei?

Men faktum er at Amundsen ikke bare tok alle på senga, han var debattens klare vinner. Nordlendingene har fått nok av livsfarlige vogntog som tar liv, sa Amundsen. Her viste han umiskjennelig teft. Var det ikke en liten smak av god, gammel Frp-årgang vi var vitne til?  Partiet som en gang snakket nedenfra og opp, i tilfelle noen husker hvordan det hørtes ut.

Der Siv Jensen og Erna Solberg tviholder på kalkulatoren, snakket Amundsen insisterende og direkte til nordlendingens hjerter. Og han gjorde det med engasjement: Hvorfor skal vi i Nord-Norge være nødt til å velge mellom veier og jernbane?

Vi, som får ikke en krone av nasjonens jernbanebudsjetter, spurte han retorisk. Et slikt motsetningsforhold mellom vei og bane skapes jo ikke sør i landet, la Amundsen til. Og det har han jo fullstendig rett i. 

Det har vært mye støy og polarisering rundt Per-Willy Amundsen etter at han trådte inn i rikspolitikken i 2005. Listen av kontroverser er lang. Om innvandring, muslimer, samer. Han har sådd tvil om menneskeskapte klimaendringer.  Innimellom alt dette har det vært boikott av aviser i nord. Med sine mange sterke og uforsonlige utspill har mange velgere nordpå opplevd ham som alt annet enn en brobygger.

Kanskje var vi vitne til et aldri så lite politisk mirakel på studenthuset Driv i Tromsø mandag kveld. Det er tydelig at Frp-sluggeren fra Harstad fornemmer et paradigme-skifte i nord. Kanskje er det derfor han nå bokstavelig talt kaster seg på toget.

For tilhengerne av Nord-Norgebanen burde det spille mindre rolle. En av Frp’s viktigste politikere har bundet seg selv til masten i kjølvannet av det som ikke bare er et nordnorsk folkekrav, men som ifølge en VG-måling også har et klart flertall nasjonalt.

Kan Per-Willy Amundsen gjenskape seg selv som et talerør for nordnorske fellesinteresser? Det kan faktisk skje, for skal jernbanen fra Fauske bli en realitet trengs det sterke nordnorske allianser på tvers av partiene, også av det uventede slaget.

Etter mange og turbulente år i rikspolitikken kan Per-Willy Amundsen endelig ha funnet en hjertesak med bred appell hos sine egne i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse