Annonse

Husmannsånd og Nord-Norgebanen

Mye kan dessverre peke i retning av at utredningen som er lagt inn i Nasjonal Transportplan om Nord-Norgebanen, vil ende med at banen ikke anbefales utbygd. Det er ikke et godt tegn at samferdselsminister Jon Georg Dale fra Frp allerede har sådd tvil om prosjektet.

Formuleringen i NTP ikke inneholder ikke ordet «konseptvalgutredning». Jernbanelinjen skal bare utredes, uforpliktende, slik den har blitt utredet tre ganger tidligere de siste 40 årene. En konseptvalgutredning på sin side er langt grundigere, og tar for seg alle aspekter ved et så stort samferdselsprosjekt.

Ingen partier på Stortinget bortsett fra SV støtter Nord-Norgebanen som et strategisk og målrettet prosjekt for nasjonen i nord. Og det er ingen entusiasme å spore blant nordnorske politikere, til tross for bred folkelig støtte, en meningsmåling i Nordlys viser at 80 prosent av de spurte mener banen må bygges.

Nylig rykket toneangivende stemmer i og fra Narvik ut mot jernbanen, med lånt autoritet fra Sintefs lokalavdeling i Nord-Norge. Når Narvik-miljøene går ut mot Nord-Norgebanen, handler det om  angst for at byen skal miste sin status som endestasjon og omlastingsterminal for varer til og fra landsdelen.

Alternativet er at hovedveiene våre blir kjørt sønder og sammen av en enorm mengde tungtrafikk, som alle i nord kan se er massivt økende. Og ikke minst farlig. 

Dette er jo Nord-Norge på sitt aller minste og mest trangsynte. Det er her vi skiller oss fra regioner i landet for øvrig, hvor de færreste ville finne på noe så usolidarisk som å torpedere et stort regionalt samferdselsprosjekt som er under utredning, uansett hvor urealistisk man måtte mene det er.

Lokalpolitikk og den postadressestyrte logikken fører til at landsdelen taper i kampen om de store investeringene. Og det er selvfølgelig en umulig kamp for Tromsø, Vesterålen og Harstad å argumentere for jernbane når Narvik kjemper mot det hele.

Dessverre viser striden om jernbane i nord mer enn noe annet hvordan fellesskapstanken i nord har falt sammen. Det er alles kamp mot alle. Og den gamle husmannsånden har overtaket, den er seig og nekter å slippe taket.

Hvem vet om ikke de gamle kjempene i Nordlændingens forening i hovedstaden, Ole Tobias Olsen og Nordlandsbanens øvrige gudfedre, snur seg i graven.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse