Annonse
HAVBRUK: Byrådet i Tromsø foreslår at kommunen skal bli en storaktør på oppdrett, med "superlokaliteter" flere steder ute i Tromsøs øyrike.

Hva er det byrådet sier ja til?

En mastodont av en havbrukskjempe med en utstrekning på mange kvadratkilometer, vil ikke nødvendigvis bli noen pryd for verken øyet eller det vakre øyriket.

Jonas Stein snakker om å være offensiv og vise at Tromsø er en ja-kommune. Det høres jo fint ut, men vi tror Stein i lengden vil tjene på å vite hva det er han sier ja til.

Byråd Jonas Stein (V) vil mangedoble antallet oppdrettsanlegg i Tromsø kommune. Målet er å gjøre Tromsø til en havbrukskommune. For å nå dette målet er det nå utarbeidet en plan for 12 nye lokaliteter i kommunen. Flere av disse vil bli såkalte «superlokaliteter» som kan ta et høyt antall konsesjoner.

Byråd Stein sier til Nord 24 at «dette blir havbruk i stor skala». Venstre-byråden lover at satsingen vil gi en verdiskaping på over en milliard kroner i året og 500–600 nye arbeidsplasser i kommunen.

Det er selvsagt positivt at Jonas Stein tenker næringsutvikling og nye arbeidsplasser i Tromsø. Og havbruk er ei fremtidsnæring som det blir viktig å utvikle videre. Imidlertid bør Stein og byrådet være klar over at havbruksnæringen har betydelige, uløste utfordringer foran seg. Det gjelder lakselus, sykdommer og forurensing.

I tillegg kommer det faktum at Steins plan om storskala-anlegg vil få betydelige konsekvenser hva gjelder arealdisponering. Den største lokaliteten i planen ser ut til å dekke atskillige kvadratkilometer havareal.

En annen side av saken er hvordan de nye lokalitetene påvirker naturforholdene i området de ligger i. Så vidt man kan se av det kartet byrådet har produsert, vil noen av de største anleggene ligge midt i et naturskjønt øyrike på Tromsøs ytterside. Disse områdene er høyt elsket og flittig brukt av tromsøværinger og andre tilreisende, særlig i sommerhalvåret.

En mastodont av en havbrukskjempe med en utstrekning på mange kvadratkilometer, vil ikke nødvendigvis bli noen pryd for verken øyet eller det vakre øyriket. Spørsmålet om hvordan anleggene påvirker skipstrafikk og andre sjøfarere, er også et viktig moment som må med i regnestykket.

Vi har forståelse for at Tromsø kommune både trenger næringsutvikling og gode tilskudd til en bunnskrapt kommunekasse. Men denne foreslåtte satsingen på havbruk trenger en grundig konsekvensanalyse.

Jonas Stein snakker om å være offensiv og vise at Tromsø er en ja-kommune. Det høres jo fint ut, men vi tror Stein i lengden vil tjene på å vite hva det er han sier ja til. Vi vil sterkt advare mot en prosess med en rask høring og deretter et like kjapt vedtak.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse